Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojni darovi

VIDEO Zavirite na izložbu Titovih poklona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tito je za vrijeme života dobio brojne poklone. Oni od vladarskih obitelji iz 18 zemalja Europe, Azije i Afrike - od sada su dostupni i javnosti.

U Beogradu je otvorena izložba impresivnih poklona za Tita iznimne vrijednosti. Neki su predmeti čak iz 7. stoljeća prije nove ere.

Pročitajte i ovo Kumrovec Veliki povratak na pomolu Tita iz Beograda vraćaju u rodni Kumrovec? "Podržavamo ideju, to bi nam donijelo milijun turista godišnje" Predsjednik Zoran Milanović STAVILI TITA UZ ČETNIKA Zoran Milanović o skandalu u Srbiji: ''Draža Mihailović je bio jedna obična budala''

>> Pronađena fotografija golog Tita

Darovi za Tita koji se mogu vidjeti na izložbi uključuju nakit etiopskog kralja Hailea Selassieja, zlatnu tabakeru koju je također poklonio Titu i njegovoj supruzi. Zlatna tabakera bila je odabir i marokanskog kralja Hasana drugog. One su im se posebno sviđale.

'Mislimo da izložba pokazuje da je diplomacija Jugoslavije bila upućena na sve zemlje bez obzira surađuju li s predsjednikom republike ili kraljem, kao što je recimo kraljica Engleske', rekla je Veselinka Kastratocić Ristić, kustos izložbe.

Servis za čaj, koji se također može vidjeti na izložbi, stigao je iz Kambodže. Pavle I. poklonio mu je i ovu kacigu koja je ujedno prvi i najstariji poklon u zbirci. Tito i Jovanka mnogo su poklona primili osobno. Kraljica Elizabeta druga Titu je poklonila 12 parova papagaja. To mu je bio jedan od najdražih.

'Predmeti su tu, nije ih bilo teško naći, ali nismo dobili dokumentacija koju su vodili iz odsjeka za poklone i umjetnice. Stigle su samo 3 knjige. Ali smo na osnovi fotodokumentacije koja je jako bogata utvrdili za svaki predmet tko je darodavac', rekla je Veselinka.

Tito se susreo s više od 350 šefova država, a boravio je u 73 zemlje, u kojima je primio poklone. Osim mnogobrojnih koji oduzimaju dah, u poklone Titu ubraja se i ovaj muzej u kojem su predmeti izloženi. Naime, grad Beograd Titu je ovu zgradu poklonio za 70. rođendan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene