448159
448159
448159
448159
448159

Otkriveni nevjerojatni detalji o najpoznatijem serijskom ubojici

  • , 29.08.2016., 18:44
  • Autor:
  • komentara

Frederick Bailey Deeming 1892. obješen je u australskom gradu Melbourneu prije nego je proglašen Jackom Trbosjekom u međunarodnom tisku.

 
 
 
 
Priča o Jacku Trbosjeku opisana je i u brojnim kazališnim predstavama (Foto: AFP)
Priča o Jacku Trbosjeku opisana je i u brojnim kazališnim predstavama (Foto: AFP)

Britanski povjesničar Mike Covell, nakon godina istraživanja, napravio je kroniku ubojstva Trbosjeka u knjizi 'Jack Trbosjek – Ili nešto drugo?', opisujući ga kao 'jednog od najmračnijih likova povezanih s ubojstvima u Whitechapelu', piše Daily Mail.

Autor otkriva kako je Deeming rođen 1853. Policiji je postao poznat nakon što je počinio prijevaru. Njegovo se ime u Scotland Yardu pojavilo i tijekom istraga za ubojstvo, a jedan od svjedoka na sudu je tvrdio kako je upravo Deeming Jack Trbosjek.

Međutim, vlasti su ga odbacile kao osumnjičenog te je pobjegao u iz Londona u East Yorkshire, gdje se predstavljao kao australski milijunaš Frederick Lawson.

Predstavljajući se lažnim imenom 1980. oženio se 21-godišnjom Nellie Matheson dok je još bio u braku s prijašnjom suprugom Marie s kojom je imao djecu.

Ubrzo nakon ženidbe završio je u zatvoru na devet mjeseci zbog prijevare u Urugvaju od kuda je izručen Engleskoj pod optužbom za 'stjecanje nepripadajuće koristi lažno se predstavljajući'.

Na slobodu je pušten u srpnju 1891., a ubrzo potom u blizini zatvora u jarku je prerezanog grkljana pronađena mrtva 18-godišnjakinja Mary Jane Langley.

Deeming se vratio prvoj supruzi te ubio nju i njihovo četvero djece, nakon čega ih je zakopao ispod kuhinjskog poda, zalivši pod cementom.

I prije ubojstva upoznao je treću suprugu, 25-godišnju Emily Lydiu Mather.

U studenom 1891. par je parobrodom otputovao u Australiju, a u prosincu je i ona bila mrtva.

Deeming ju je udavio na Božić te prekrio njezino tijelo cementom ispod jedne od peći u spavaćoj sobi. Ubojica je uhvaćen, a policija je kod njega pronašla kolekciju noževa, mačeva i sjekira u njegovom domu.

Scotland Yard se napokon zainteresirao za Deeminga kada su pronađena tijela njegove obitelji te su stupili u kontakt s Melbournom gdje je obješen zbog ubojstva.

'Prije se mislilo da je Deeming bio u zatvoru za vrijeme ubojstva u Whitechapelu. Ali sam otkrio da to nije bilo tako. Prodavač novina opisao je kako je Deeming uvijek kupovao mnogo novina nakon ubojstava i izgledao je vrlo uzbuđeno dok je čitao o njima', kazao je povjesničar Covell.

Inače, Jack Trbosjek pseudonim je serijskog ubojice koji je svoje žrtve ubijao i masakrirao krajem 19.stoljeća. Ime je došlo iz pisma što ga je Središnjoj novinskoj agenciji poslala osoba koja je tvrdila da je ubojica, a objavljeno je u vrijeme ubojstava. Iako su predložene mnoge teorije, identitet Jacka Trbosjeka vjerojatno nikad neće biti otkriven.

Nerazjašnjeno je ostalo i radi li se o jednoj osobi ili više njih. Žrtve su mu bile žene koje su se bavile prostitucijom, a ubojstva su se događala na javnim mjestima. Ubojica bi žrtvama prerezao grkljan, a onda bi ih sakatio. Zbog prirode rana na nekim Trbosjekovim žrtvama, kojima su odstranjeni i organi, misli se da je Jack Trbosjek bio liječnik, kirurg ili mesar.

Zbog sličnosti s ubojstvima navedenog Trbosjeka, tadašnji međunarodni tisak Deeminga je okarakterizirao istim imenom.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se