Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija izvršila premetačinu

Riješen skandal: Biodizelom trovao hranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od tisuću farmi u Njemačkoj zatvoreno je i tisuće zaraženih životinja je smaknuto zbog 'greške' jedne tvrtke.

Prema pisanju njemačkih medija za otrov dioksin koji je pronađen u svinjskom mesu i jajima odgovorna je tvrtka Harles&Jentzsch. Direktor tvrtke koja se nalazi u gradu Uetersenu Siegfried Sievert je priznao da je godinama ostacima biodizela hranio životinje koje je kupovao od proizvođača biogoriva.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana

No, to je kaže, radio nenamjerno jer su su mislili kako smjesa koja nastaje proizvodnjom biodizela zapravo treba stavljati u stočnu hranu

>>  Zbog dioksina prekinuta isporuka s tisuću farmi

Više od tisuću peradarskih i svinjogojskih farmi, većinom na sjeveru Njemačke, moralo je prekinuti isporuku jaja i mesa pošto je početkom tjedna, najprije u jajima, otkriven dioksin. Dosad je samo na jednoj farmi usmrćeno više od 8000 kokoši nesilica. Pretpostavlja se da je dosad prodano 527 tona zaražene hrane. Policija je obavila premetačinu cijele tvrtke.

O cijelom skandalu trebao bi raspraviti i Bundestag.
'Najvažniji podatak jest taj da je zaražena hrana na sigurnom mjestu te da takvi proizvodi neće naći put do kupaca', kazao je glasnogovornik njemačkog ministarstva financija.

Gotovo 3000 tona masti zagađene dioksinom prodano je proizvođačima stočne hrane u Njemačkoj, ali ne i u inozemstvu, objavilo je u srijedu njemačko ministarstvo poljoprivrede, a prenose agencije. Riječ je o tzv. tehničkoj masti koja nastaje kao otpad pri proizvodnji biodizelskoga goriva, a sa stočnom je hranom pomiješana u omjeru od dva do deset posto. To znači da bi zagađeno moglo biti od 30.000 do 150.000 tona stočne hrane.

Otpad iz proizvodnje biodizela bio je pravilno zapakiran i obilježen te namijenjen proizvodnji sredstava za podmazivanje i sličnih tvari, a ne proizvodnji stočne hrane. Izgred se dogodio zbog 'ljudske pogreške', priopćio je 'Harles & Jentzsch'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene