Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fotografirao i snimao napade

Monstruozni "njegovatelj" (22) silovao pacijente s demencijom u staračkim domovima

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Teo-Valentin Todorovits izjasnio se krivim po 12 optužbi za silovanje, seksualni napad, voajerizam i zanemarivanje. Optužbe za napad uključuju seks s više žrtava koje pate od mentalnog poremećaja.

Monstruozni njegovatelj Teo-Valentin Todorovits (22) silovao je i seksualno napastvovao nepoznati broj starijih pacijenata u nizu užasnih napada u dva britanska staračka doma. 

Neke od njegovih žrtava patile su od demencije i nisu shvaćale da su napadnute. 22-godišnjak je fotografirao i snimao svoje napade, ali neke od njegovih žrtava nije bilo moguće identificirati na snimci, doznaje Independent.

Pročitajte i ovo Prosvjednica drži fotografiju Jeffreyja Epsteina (Foto: AFP) Mučan slučaj Milijarder optužen da je silovao autističnu maloljetnicu u Epsteinovoj kući

Dvije su žrtve poznate, a još je 10 nepoznatih stanara staračkih domova za koje se strahuje da su bili meta u razdoblju od tri godine.

Teo-Valentin Todorovits izjasnio se krivim po 12 optužbi: dvije za silovanje, šest optužbi za seks s osobom s mentalnim poremećajem, dvije za voajerizam, jednu za zlostavljanje i jednu za namjerno zanemarivanje. Todorovits je osuđen ranije ove godine, a slučaj nije izašao na vidjelo sve dok ga nije otkrio The Independent. Presuda bi mu trebala biti izrečena najesen.

Pročitajte i ovo Vatrogasci pred deložacijom - 5 U srcu turističke i požarne sezone Može li bizarnije? Spašavaju živote, a sad im prijeti - deložacija: "Nemamo gdje. Čekamo nadležne da se dogovore"

"Da, to je užasno, ali za obitelji je najgora stvar to što ne znaju jesu li njihovi voljeni bili napadnuti. Najgore je misliti da je tvoj roditelj koji je umro bio zlostavljan, a da ti nisi znao", rekao je jedan izvor koji je optuženika opisao kao "čudovište od čovjeka".

Šest kaznenih djela počinjeno je 2020. i 2021. u staračkom domu u Essexu, a ostalih šest u drugom staračkom domu u istoj regiji krajem 2022. godine.

"Ovo je bila teška istraga za žrtve, njihove obitelji, staračke domove u kojima su se incidenti dogodili i za policajce koji su bili uključeni u istragu. Obiteljima žrtava pružaju stručnu podršku i ta će se podrška nastaviti", rekla je policija Essexa.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Mezga, reporterka Dnevnika Nove TV Udarni vikend FOTO Velike gužve i kolone prema moru: Uživo s jedne od najprometnijih cesta prema otoku Krku javila se reporterka Dnevnika Nove TV

No, pod sumnjom je i reakcija policije. Neovisni ured za policijsko ponašanje istražuje trojicu policajaca iz Essexsa, među kojima je i policijski inspektor, zbog sumnji da nisu pravilno istražili početne prijave silovanja i seksualnog zlostavljanja.

"Mislim da se ova razina zlostavljanja mogla izbjeći. Da su službenici proveli dužnu pažnju, zlostavljanje se moglo zaustaviti ranije", kazao je za Independent izvor koji ima saznanja o slučaju.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Pozadina slučaja

Vijest dolazi usred sve veće kontroverze oko tisuća izvješća o seksualnim incidentima u britanskom zdravstvenom sustavu. Podaci koje je prikupio The Independent sugeriraju širi problem unutar socijalne skrbi za odrasle s 1840 prijava seksualnog zlostavljanja, napada ili lošeg ponašanja prijavljenih nadzornom tijelu između kolovoza 2020. i kolovoza 2021.

U usporedbi, tijekom tog razdoblja u bolnicama je prijavljeno nešto manje od 900 takvih slučajeva. Prema izvješću, 16 posto od 882 prijave seksualnog zlostavljanja u službama socijalne skrbi za odrasle počinili su zaposlenici ili privremeni radnici tih ustanova.

Pročitajte i ovo Uhićeni radnici na Čiovu - 3 Buktinja na otoku Vjeruje se da ova snimka pokazuje trenutak izbijanja požara na Čiovu: "Normalna osoba to ne može napraviti." Stručnjak pojašnjava kako djeluju piromani

Nekoliko je staračkih domova također platilo novčane kazne jer nisu zaštitili svoje korisnike od seksualnih napada. U jednom slučaju u rujnu 2021. starački dom kažnjen je s više od 420 tisuća eura jer nije zaštitio štićenicu koju je silovao drugi pacijent.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene