Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oteti u veljači

Oslobođena francuska obitelj oteta u Kamerunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska obitelj koju je u veljači otela vjerojatno nigerijska islamistička skupina Boko Haram, oslobođena je u petak i bit će iz Kameruna vraćena kući, potvrdio je službeni Pariz, a predsjednik Francois Hollande rekao je da njegova zemlja ne isplaćuje otkupnine otmičarima.

Roditelje, njihovo četvero djece od 5 do 12 godina te ujaka skupina je otela 19. veljače u nacionalnom parku u Kamerunu te odvela u susjednu Nigeriju.

Bila je to prva otmica francuskih državljana nakon vojne intervencije Pariza 11. siječnja protiv islamističkih pobunjenika u Maliju.

Francuska "ne odstupa od načela" i ne isplaćuje otkupninu otmičarima, izjavio je Hollande novinarima. Još najmanje sedam francuskih državljana u rukama je otmičara u Africi, piše agencija AFP.

>> Radikalni islamisti oteli francusku obitelj, prijete ubojstvom!

Službeni Pariz nije u petak ništa otkrio o uvjetima oslobađanja obitelji. Nekoliko dana nakon otmice Pariz je poručio da neće pregovarati s pobunjenicima koji su objavili dramatičan videoisječak sedmeročlane obitelji opkoljene maskiranim naoružanim napadačima i zaprijetili da će ih sve ubiti ako ne budu oslobođeni njihovi kolege iz zatvora.

Skupina Boko Haram vodi krvavu pobunu za uspostavu šerijatske države na sjeveru Nigerije. Odgovorna je, između ostalog, za samoubilačke napade u Abuji na sjedište UN-a, na policijsko zapovjedništvo i sjedište nigerijskog tiska. U napadima Boko Harama i sukobima sekte s policijom ubijeno je 3.000 ljudi u sjevernoj i središnjoj Nigeriji od 2009. godine.

Smatra se da članovi Boko Harama surađuju s borcima AQMI-ja, Al Kaide islamskog Magreba, protiv koje je francuska vojska intervenirala na sjeveru Malija. (Hina)

Pročitajte i ovo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag Shani Louk ne pomažu Obitelj otete Shani Louk proziva njemačku vladu: "Ima ozbiljnu ozljedu glave. Svaka minuta je važna"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene