Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plaćena otkupnina od 3 milijuna dolara

Oslobođen tanker Sirius Star na kojem je i Hrvat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa somalskih pirata koji su 15. studenoga prošle godine oteli saudijski supertanker Sirius Star sa 25 članova posade, među kojima je i hrvatski pomorac, u petak je izvijestio kako su oslobodili tanker.

"Svi su naši ljudi napustili Sirius Star. Brod je oslobođen, članovi posade su slobodni", rekao je u razgovoru telefonom za France presse Mohammed Said iz luke Harardhere, oko 300 km sjeverno od glavnoga grada Mogadišua.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traže lokaciju Nestala dva američka mornara dok su bili na zadatku: U tijeku operacija izvlačenja Ilustracija Potez odmazde Teheran potvrdio odmazdu: ''Naša mornarica zaplijenila je tanker u Omanskom zaljevu''

I agencija Reuters prenosi da se Sirius Star udaljuje od obale što bi, pretpostavlja se, moglo značiti početak njegova oslobađanja.

Otkupnina od 3 milijuna dolara

Reuters također navodi kako su somalski pirati olobodili brod nakon što je plaćena otkupnina od 3 milijuna dolara.

"Pirati koji su držali saudijski brod uzeli su jučer navečer 3 milijuna dolara i oslobodili brod jutros", rekao je za Reuters iz luke Haradheere suradnik pirata Farah Osman.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija reklo je Hini kako je kontaktiralo hrvatsko veleposlanstvo u Londonu kako bi dobilo informacije od tvrtke čiji je brod kako je to činilo i ranije.

Identitet Hrvata još nije poznat

Među 25 članova posade su državljani Velike Britanije, Saudijske Arabije, Poljske, Filipina te jedan Hrvat. Njegov identitet i dužnost na brodu nisu objavljeni kako bi se zaštitila obitelj, a navodno je riječ o pomorcu iz Rijeke.

Sirius Star otet je u studenom oko 450 nautičkih milja od kenijskog grada Mombase, a radi se o najvećem brodu koji su do sada oteli somalski pirati. Po tonaži je poput tri nosača aviona, a dug je tri stotine metara te je natovaren s dva milijuna barela sirove nafte ukupne vrijednosti oko 100 milijuna dolara. Iako su somalski pirati oteli desetke brodova, ova je otmica sasvim drugačija, ponajprije stoga što se radi o zaista "velikom zalogaju", supertankeru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene