Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VIDEO: Princ Harry rasist?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski princ Harry izdao je priopćenje s javnom isprikom nakon što je tabloid 'News of The World' objavio video snimku njega na kojoj se čuje kako koristi uvredljive i rasističke izraze. 'The News of The World' izvjestilo je da je Harry, treći u redu za britansku krunu, koristio uvredljive izraze koji se odnose na stanovnike Pakistana i osobe arapskog porijekla.

Smatra se da je priloženi video snimljen 2006. godine na aerodromu kada su on i drugi kadeti s vojne akademije Sandhurst čekali odlazak na Cipar gdje su održavali vojne vježbe. U 'The News of The Word' objavili su da se u izjavi na videu čuje princ kako za jednog kolegu kaže 'naš mali Paki prijatelj Ahmed', što se u Velikoj Britaniji smatra pogrdnim nazivom za osobe pakistanskog porijekla. Tabloid je također objavio da se tijekom boravka na Cipru, princ izrugivao 'besmislenim zadacima' koje su trupe morale izvršiti, prenosi AP.

Pročitajte i ovo Karlo III. Operirao prostatu Poznato stanje Karla III. nakon operacije: Camilla napustila bolnicu sa smješkom Antonio Tajani se ispričao (Foto: Dnevnik.hr) NIZ REAKCIJA Hrvatski europarlamentarci podijeljeni o isprici Tajanija: "Zašto se nije ispričao odmah? Imao je priliku"

Tijekom manevara Harry se pravio da razgovara s bakom, britanskom kraljicom na šaljiv način. Video su tabloidu dostavili kadeti koji su s njim boravili na Cipru. St. James Palace, ured Harryja i njegovog starijeg brata Williama, priopćio je da je princu žao za uvredu koja je mogla biti izazvana njegovim korištenjem termina 'Paki'. 'Princ Harry u potpunosti razumije koliko taj izraz može biti uvredljiv i veoma mu je žao za bilo koju uvredu koju su njegove riječi mogle izazvati', rekao je glasnogovornik u izjavi. 'Međutim, u ovoj prilici prije tri godine, princ Harry koristio je izraz bez ikakve zle namjere o veoma popularnom članu njegova voda. Nema sumnje da princ Harry nije želio ni na koji način uvrijediti svoga prijatelja.'

>> Princ Harry prikazan kao nacist

>> Princ Harry uslikan kako 'drpa' plavušu

>> Deprimirani princ Harry želi napustiti vojsku

>> Princ Harry na policijskom saslušanju zbog ubojstva ptica

Dickie Arbiter, dobar poznavatelj i komentator britanskog dvora rekao je kako je vrijeme da se krene dalje. 'Trebamo to sagledati u kontekstu u kojem je bilo rečeno, a ne se samo obazirati na rečenice koje su objavljene u novinama. Moramo sami prosuditi. Naravno da postoje oni koji su uvrijeđeni. Ali bit će i onih koji će shvatiti o čemu se radi', rekao je Arbiter.

S njim se nije složio Robert Jobson iz 'News of The Worlda'. 'Monarhija kao institucija je ovdje kako bi ujedinila zemlju, kažu da im je to posao. Siguran sam da Kraljica nikada ne bi izjavila nešto takvo, niti princ Charles. Ali ovo je suprotno od ujedinjavanja nacije, to je zapravo opasno', rekao je Jobson. Pakistanska zajednica prihvatila je Harryjevu ispriku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene