Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kanadski Cape Ray

VIDEO Misteriozna olupina nasukala se na obalu, mještani postali pravi detektivi: "Ovo je naša povijest"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Olupina broda za koji se pretpostavlja da je star više stoljeća nasukala se na obalu Cape Raya u Kanadi.

Stoljetna olupina broda u Newfoundlandu iznenadila je mještane kada se nasukala na obalu Cape Raya, gdje živi 350 stanovnika.

Riječ je o mjestu koje dijeli zajedničku povijest s otokom koji je poznat kao Stijena. Tamo je posljednje počivalište najmanje osam brodova, žrtava lošeg vremena, loše navigacije ili loše sreće.

Lokalni stanovnik Gordon Blackmore lovio je morske ptice i u jednom trenutku ugledao tamnu sjenu u mutnoj vodi. Brzo je odjurio u obiteljsku kuću, a njegova je majka požurila i sama se uvjeriti o čemu je riječ.

"Nevjerojatno je, nemam druge riječi za to", rekla je, prenosi Guardian

Pročitajte i ovo Joe Biden Napad dronom na bazu Biden najavio osvetu za smrt američkih vojnika: "Odlučio sam kako ćemo odgovoriti na napad"

Predsjednik Društva za očuvanje brodoloma Newfoundlanda i Labradora Neil Burgess pretpostavlja da je brod oslobođen i izišao na obalu zbog kombinacije obalne erozije i snage tropske oluje Fione, koja je prošle godine uništila kuće u regiji.

Prošlog tjedna nastupili su i veliki valovi, pa je to vjerojatno oslobodilo olupinu, dodao je.

"Ovo je savršeno. Ovo je sjajan, sjajan događaj", naglasio je Burgess.

Kako izgleda?

Brod se pretvorio u gomilu pokislih drvenih greda i dasaka koje su dale naznake o njegovu podrijetlu. Drveni i bakreni klinovi često su se koristili 1800-ih godina, a veličina od najmanje 24 metra sugerira da je brod bio veći od škune.

Radi se na identifikaciji i eventualnom očuvanju ostataka, ali posjet stručnjaka ovisi o plimi i vremenu.

Mještani se pak boje da bi snažni valovi ponovno mogli povući olupinu u dubinu i dodatno oštetiti brod.

Pročitajte i ovo Strani radnik - 1 Zakonske izmjene Preko njihovih leđa zgrću bogatstvo: Spremaju se paprene kazne za sve one koji iskorištavaju strane radnike

"Čini se da svi zaboravljaju da nekoliko godina imamo ovdje morski led. Ako se to dogodi, u roku od nekoliko sati može se prouzročiti veća šteta olupini, jer će je smrviti, negoli je stoljeće ili više od toga koliko je bila uronjena u dublju vodu", napisao je Wayne Osmond.

Lokalci su napravili i svoju stranicu na Facebooku na kojoj istražuju podrijetlo i detalje o olupini.

"To je dio naše povijesti koji je tek probuđen. Neki će potomci ipak željeti znati imena i mjesta na kojima su njihovi preci izgubljeni u ledenim vodama naših obala. Bilo bi dobro za sve nas kada bismo mogli ponuditi neku povijest koju poznajemo i mjesto za sjećanje. Ovo je naša povijest", napisala je Elizabeth Gover.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene