Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi na ulicama

Oko 3,5 milijuna ljudi prosvjeduje u Francuskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Francuskoj prosvjeduje 3,5 milijuna ljudi, izjavili su čelnici glavnog sindikata CGT.

Prosvjednici se bune protiv mirovinske reforme, a broj prosvjednika varira ovisi radi li se o brojkama koje nude sindikati ili predstavnici Vlade. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova je zabilježilo kako je oko podneva na ulice izašlo 480 tisuća ljudi.

Radnici u javnom sektoru su prosvjedom omeli promet diljem zemlje, a na prosvjednim je marševima povremeno izbijalo i nasilje među protivnicima mirovinske reforme. Štrajku su se do sada priključili radnici u rafinerijama nafte, aerodromsko osoblje, strojovođe, učitelji, poštari i zaštitari koji pune bankomate, a studenti su organizirali burne prosvjede. Ovaj prosvjed do sada je najmasovnije i najupornije protivljenje gospodarskim reformama igdje u svijetu.

>> Francuska u jednom štrajku, priprema već novi

>> VIDEO: Nasilje na ulicama Lyona

>> Štrajkašima se pridružili prijevoznici i nastavnici

Aktualni štrajk je šesti od lipnja kad je Sakozyjeva vlada sastavila sporni prijedlog mirovinske reforme. Prema anketama, većina Francuza sklona je općem štrajku po uzoru na 1995., kada je vlada u konačnici odustala od mirovinske reforme. Francuski radnici oštro odbacuju prijedlog mirovinske reforme kojim se dobna granica za umirovljenje treba do 2018. godine podići sa 60 na 62 godine. Predsjednik Sarkozy ne odustaje i tvrdi kako je to jedini način da godišnji manjak od 32 milijarde eura za mirovine ne bi narastao na 50 milijarda 2020. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene