Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisuće civila u klopci

PONAVLJA LI SE VUKOVAR? Primirje je gotovo, bombe opet padaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće civila i pobunjenika i dalje je zarobljeno u istočnom Alepu iako je evakuacija trebala krenuti u srijedu ujutro.

11:40 - Primirje koje je u Alepu sklopljeno u utorak nije trajalo niti 24 sata. U gradu u kojem se nalaze deseci tisuća civila koji čekaju evakuaciju iz grada, ponovno odjekuju pucnjava i granatiranje, tako da su i dalje u opkoljeni i nemaju kamo.

Pročitajte i ovo Sirijska djeca (Foto: Arhiva/AFP) Upozorenje SOHR-a U jeku žestoke borbe s posljednjim uporištem Islamske države na istoku Sirije, ugoržene tisuće zarobljenih civila Kurdi (Foto: Arhiva/AFP) Nakon povlačenja SAD-a Vođe sirijskih Kurda okreću se Rusiji i Asadu i traže da ih zaštite od Turske vojske

Pobunjenici i provladine snage međusobno se optužuju za kršenje primirja. Sirijski opservatorij za ljudska prava tvrdi da je sirijska vojska napala područje od 1,5 kvadratnog kilometra u istočnom Alepu na kojem se još nalaze pobunjenici. U napadima sudjeluju i zrakoplovi.

"Bombardiranje je vrlo jako", izjavio je Rami Abdulrahman, direktor Opservatorija.

Sirijska državna televizija je javila da je u pobunjeničkom granatiranju područja Bustan al-Kasra, koje je vojska nedavno osvojila, ubijeno šest osoba.

Rusija navodi da su vladine snage odgovorile na napade pobunjenika. Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov kazao je kako će otpor pobunjenika vjerojatno biti slomljen u iduća dva ili tri dana.

Odgođena evakuacija civila i ranjenika

Dvadeset autobusa koji su u 4 sata ujutro trebali prevesti civile i pobunjenike iz istočnog Alepa, koji su zauzele snage Bašara al-Asada, i dalje stoje prazni, javlja Reuters. Sirijska opozicija za odgodu evakuacije krivi Iran i šijitske militante koji su odani predsjedniku Bašaru al-Asadu, no službenog obrazloženja nema.

Sirijski opservatorij za ljudska prava tvrdi da sat vremena nakon što je u tri sata utorak poslijepodne proglašeno primirje, koje su poduprle i Rusija i Turska, nitko nije napustio istočni Alep. S druge strane, rusko ministarstvo obrane objavilo je u srijedu da je ukupno 6000 civila napustilo Alep u posljednja 24 sata, te da je u istom razdoblju 366 pobunjenika položilo oružje i otišlo iz grada.

Procjenjuje se da se u istočnom Alepu koji je bio pod kontrolom pobunjenika nalazi 1500 boraca i deseci tisuća civila uključujući i 100 djece koja su ostala bez roditelja. UN je izvijestio da su provladine snage ubile 82 osobe, uključujući 11 žena i 13 djece i to u različitim dijelovima istočnog Alepa pa se strahuje da vojnici sirijskog predsjednika ubijaju civile dok čekaju evakuaciju. Iz UN-a su poručili da nisu uključeni u evakuaciju civila i pobunjenika, ali da su spremni pomoći.

Turska je za izbjeglice iz Sirije podignula šatorsko naselje. U toj zemlji nalazi se već 2,7 milijuna Sirijaca.

Vukovar i Alep - što im je zajedničko?

Svaki put kada se masakr dogodi, mi kažemo "nikada više". Sada, "nikada više" događa se u Alepu, u momentu dok pišem ove redove, napisala je u komentaru u britanskom Telegraphu Julie Lenarz, izvršna direktorica Human Security Centra.

Jedan od onih koji je uočio sličnosti između današnje situacije u sirijskom Alepu i Vukovaru prije 25 godina je Bojan Glavašević koji također podsjeća kako je svijet već dvaput rekao "nikad više" - za Vukovar i Srebrenicu, ali opet se događa isto.

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene