Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamijenit će Tornado

Njemačka kupuje 35 "nevidljivih" borbenih aviona: Objavili i koliko će ih to koštati

Borbeni avion F-35
Borbeni avion F-35 Foto: Afp
Odbor za proračun njemačkog parlamenta u srijedu je odobrio deset milijardi eura vrijednu kupnju borbenih zrakoplova F-35 američke tvrtke Lockheed Martin, rekla su dva člana odbora Reutersu.

Riječ je o jednom od prvih velikih obrambenih projekata kojima će Berlin iskoristiti sredstva iz posebnog fonda od 100 milijardi eura, koji je kancelar Olaf Scholz najavio u velikoj promjeni njemačke obrambene politike, nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači.

Novac je namijenjen vraćanju oružja i opreme Bundeswehra na visoku razinu, nakon desetljeća rezanja sredstava poslije završetka Hladnog rata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ulazili i izlazili iz zone Južna Koreja digla borbene avione zbog ruskih i kineskih bombardera: "Pripremili smo se..."

Njemačka namjerava kupiti 35 'nevidljivih' borbenih zrakoplova F-35 s projektilima, drugim naoružanjem i opremom, a prvih osam aviona bit će isporučeno 2026. godine. 

Pročitajte i ovo Borbeni avion F-35 zbog ruske invazije Češka će se riješiti Gripena, kupuju moćne američke borbene avione

Američki zrakoplov zamijenit će zastarjeli Tornado, jedini njemački mlažnjak koji može nositi američke nuklearne bombe stacionirane u Njemačkoj kako bi se koristile u slučaju sukoba.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene