Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuska, Italija, Španjolska, Belgija

Očajnički pokušaji: Četiri zemlje zabranile spekulativnu trgovinu dionicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlade europskih zemalja očajnički pokušavaju stabilizirati financijska tržišta.

Francuska, Italija, Španjolska i Belgija prošle su noći zabranile spekulativnu trgovinu dionicama financijskih tvrtki, odnosno njihovu brzu kupnju nakon prodaje - takozvani short selling.

Pročitajte i ovo Ilustracija Disciplina pred izbore Sve stranke u Saboru objavile izvještaje o poslovanju: Podaci su zanimljivi Ilustracija nepoštene trgovačke prakse? AZTN pokrenuo upravni postupak protiv poznatog trgovačkog lanca

Iako je ta odluka potaknula rast europskih burzovnih indeksa, stručnjaci su uvjereni da olakšanje neće dugo potrajati. Na burze stižu nove loše vijesti. Francusko je gospodarstvo stagniralo u drugom kvartalu ove godine, a Grčka je zabilježila pad od gotovo 7%.

'Proteklih tjedana se dogodilo jasno spuštanje cijena dionica. To je u skladu s gospodarskim prognozama. Istodobno smo proteklih dana vidjeli mnogo prevtrljivosti koja je dijelom potaknuta glasinama. To je razlog za uvođenje mjera protiv spekulativne trgovine', rekao je Steven Maijoor, predsjednik Europske agencije za nadzor financijskih tržišta.

Dobre vijesti stižu zato iz Portugala i Italije. Međunarodni inspektori dali su prolaznu ocjenu provedbi mjera koje je Lisabon bio prisiljen donijeti u zamjenu za paket pomoći Europske unije i MMF-a težak 78 milijardi eura. Talijanski premijer Silvio Berlusconi sazvao je izvanrednu sjednicu kabineta. Očekuje se usvajanje mjera kojima bi se do 2013. trebao izbrisati proračunski deficit i izbjeći dužnička kriza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene