Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri dana prije izbora

Obama vodi u Ohiu, na Floridi izjednačen s Romneyem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri dana prije izbora, američki predsjednik Barack Obama zadržava vodstvo u ključnoj saveznoj državi Ohio a i dalje je izjednačen s republikanskim predsjedničkim kandidatom Mittom Romneyem na Floridi, prema anketi NBC News/Wall Street Journal/Marist objavljenoj u subotu.

U Ohiu, Obama ima šest postotnih bodova prednosti pred Romneyem među vjerojatnim biračima, 51 posto prema 45 posto, što je nepromijenjeno u odnosu na prošlomjesečne rezultate iste ankete u toj državi. Na Floridi, Obama dobiva potporu 49 posto vjerojatnih birača, dok njegovog republikanskog izazivača podržava 47 posto. Ti su rezultati gotovo istovjetni onima iz listopada, kada je Obama imao 48 posto, a Romney 47 posto potpore na Floridi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon poraza Posljednji Romneyjev gaf: Pokrenuo 'predsjedničku' web stranicu Slika nije dostupna Vratio se u Washington Obami i dalje stižu čestitke, ali i nova očekivanja

Obje države nose dvije od najvećih nagrada na predsjedničkim izborima u utorak. Obamu bi pobjeda u Ohiu, koja donosi 18 elektorskih glasova, dovela na domak 270 elektorskih glasova potrebnih da osvoji drugi mandat. U američkom posrednom izbornom sustavu, predsjednika i potpredsjednika službeno bira elektorski kolegij koji ima 538 članova, a svaka od 50 saveznih država u njemu participira razmjerno broju stanovnika. Pobjedniku izbora na razini države, pripadaju svi njezini elektorski glasovi, izuzev u dvije države gdje se oni dijele razmjerno broju osvojenih glasova.

>> Šest bizarnih faktora koji predviđaju ishod predsjedničkih izbora u SAD-u

Prema izbornoj mapi koju je izradila televizijska kuća NBC-a, Obama za sada ima osigurana 243 elektorska glasa, Romney 206, a 89 je neizvjesno. Obami bi poraz u Ohiu stvorio manjak očekivanih elektorskih glasova iz regije Srednjeg zapada. Po drugoj strani, pobjeda u Floridi, koja daje 29 elektorskih glasova, za Romneya je prioritet. Njegov tamošnji poraz gurnuo bi Obamu preko praga od 270 elektorskih glasova - čak i ako izgubi u šest ostalih neizvjesnih država, prema izračunima NBC-a.

Kao što je nedavno pokazala anketa NBC/WSJ/Marist u Iowi i Wisconsinu, Obama je imao koristi od ranih birača u Ohiu i Floridi. Na Floridi 63 posto ispitanih birača kaže da su već glasovali ili planiraju to učiniti prije izbornog dana, a Obama osvaja 53 posto njihovih glasova, prema Romneyevih 46 posto. Kod birača koji planiraju glasovati na sam dan izbora, Romney vodi s 52 prema 40 posto glasova.

U Ohiu, 35 posto birača kaže da su već glasovali ili planiraju to učiniti prije izbora, a Obama kod njih vodi sa 62 posto prema 36 posto glasova. Romney je favorit onih koji u utorak namjeravaju na birališta, s 52 posto prema 42 posto glasova. Anketa je provedena nakon što je uragan Sandy poharao Istočnu obalu, a sedam od 10 vjerojatnih birača u Floridi i Ohiu odobrava Obamine poteze u pripremama vlasti za dolazak uragana i otklanjanju njegovih posljedica.

"Odgovor je bio izuzetno pozitivan i to bez obzira na stranačku pripadnost", rekao je Lee Miringoff, direktor Instituta za javno mnijenje Marist koledža. Anketa je također pokazala da Romney ima blagu prednost pred Obamom na Floridi, kada je riječ o tome koji bi kandidat vodio bolju gospodarsku politiku - 48 posto podupire Romneya a 46 posto Obamu. Rezultati su obrnuti u Ohiu, gdje 48 posto ispitanika vjeruje da bi Obama bolje vodio gospodarstvo prema 46 posto koji daju prednost Romneyu. Obamino obnašanje predsjedničke dužnosti odobrava 48 posto vjerojatnih birača na Floridi i 50 posto u Ohiu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene