Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mississippi, Alabama i Florida

Obama u posjetu saveznim državama pogođenim naftom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u Mississippi, u novi posjet priobalju Meksičkog zaljeva pogođenog najvećim naftnim zagađenjem u povijesti SAD-a, koji će obuhvatiti i posjete saveznim državama Alabami i Floridi.

To je njegov četvrti posjet regiji od početka istjecanja nafte iz oštećene bušotine korporacija BP Deepwater Horizon, prije osam tjedana, nakon eksplozije i potonuća naftne platforme u kojoj je poginulo 11 radnika. Lokalni dužnosnici i admiral Obalne straže Thad Allen, koji zapovijeda operacijama saveznih vlasti protiv naftne mrlje, izvijestili su Obamu o trenutačnom stanju s obuzdavanjem i čišćenjeme zagađenja na sastanku u Gulfportu, gdje se predsjednik SAD-a susreo s lokalnim stanovništvom.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Slika nije dostupna Nafta istječe već šest tjedana VIDEO: Nafta stigla do Alabame, BP ima novi plan

Obama je rekao kako je s lokalnim dužnosnicima održao 'vrlo koristan razgovor' o učinkovitijoj koordinaciji u naporima za spašavanje Meksičkog zaljeva, te kako najbolje osigurati da se proces isplate odšteta BP-a odvija na 'pošten i brz način'. U poslijepodnevnim satima, Obama će posjetiti grad Theodore, u Alabami, gdje će nakon sastanka s lokalnim čelnicima razgovarati s novinarima. Obama će u večernjim satima trajektom otputovati iz Fort Morgana u Pensacolu, na Floridi, gdje će provesti noć, izvijestile su američke TV postaje.

Nakon povratka iz Floride, Obama će u utorak navečer, po lokalnom vremenu, imati 15-minutno televizijsko obraćenje naciji iz Ovalnog ureda u kojem će izložiti plan da BP otvori poseban račun namijenjen plaćanju odšteta za posljedice izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu. Među aktivnostima koje trebaju američku javnost uvjeriti da predsjednik ima kontrolu nad ekološkom katastrofom u zaljevu, je i sastanak s glavnim direktorom BP-a Tony Haywardom i članovima uprave tvrtke, koji će se održati u srijedu u Bijeloj kući.

>> Najcrnji scenarij: Na dan istječe do 40.000 barela nafte

Glasnogovornik Bijele kuće Bill Burton izjavio je kako BP očekuje da će do kraja lipnja moći hvatati 50.000 barela nafte (7.950.000 litara) dnevno iz oštećene bušotine. Konačno zatvaranje bušotine bit će moguće tek sredinom kolovoza, kada se dovrše dvije usporedne bušotine na istom ležištu nafte, ukoliko uragani ili tropske oluje ne zaustave radove na tim dodatnim bušotinama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene