Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prozor diplomacije se sužava'

Obama: Sve manje izgleda za diplomatsko rješenje s Iranom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama je upozorio da se 'prozor diplomacije sužava' u odnosu na Iran jer SAD i zapadne zemlje sumnjaju da ta zemlja želi izraditi nuklearno oružje pod krinkom civilnog programa.

Ta poruka je izrečena dok se zemlje skupine 5+1 (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) pripremaju na nastavak pregovora, zaleđenih dulje od godinu dana o iranskom nuklearnom programu. Prema turskom ministru vanjskih poslova Ahmetu Davutogluu ti pregovori bi se mogli održati početkom travnja u Istanbulu.

Predsjednik Obama je na zajedničkoj konferenciji za novinare s britanskim premijerom Davidom Cameronom, koji je u posjetu Washintonu, rekao da je u prošlosti Iran tijekom pregovora pokušavao dobiti na vremenu, odgađati, puno govorio kako bi onemogućio napredovanje. 'Smanjuje se prozor koji omogućuje rješenje pitanja na diplomatski način', rekao je Obama.

Obama je jamčio da će se novi niz sankcija protiv Irana još više osjećati ovog ljeta. Američki predsjednik je nedavno rekao da ne isključuje uporabu sile kao posljednju opciju, ali i dalje se zalaže za diplomatski put i sankcije radi odvraćanja Irana od izrade nuklearnog oružja.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošlog tjedna u Washingtonu rekao da ni diplomacija ni sankcije nisu uspjele zaustaviti razvoj nuklearnog programa Irana i dodao da 'nitko od njih ne može dozvoliti da se još dugo čeka'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mama Sarah U Keniji u dobi od 99 godina preminula baka Baracka Obame Slika nije dostupna GOTOVO 900 TISUĆA PRIMJERAKA "Obećana zemlja" bivšeg američkog predsjednika već prvi dan srušila rekorde prodaje i uvjerljivo potukla literarna djela prethodnika

Obama i Cameron za ostanak vojnika u Afganistanu do 2014.

Američki predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron priopćili su u srijedu da se vojnici iz tih dviju zemalja neće povući iz Afganistana prije 2014., kako je i ranije bilo planirano, iako među američkim biračima jača protivljenje njihovu daljem ostanku.

Obama je poslije susreta s Cameronom u Washingtonu rekao da će američki vojnici od iduće godine imati samo ulogu potpore afganistanskim snagama, a potpuno će se povući za dvije godine.

Cameron je potvrdio da se britanske snage neće povući iz Afganistana prije najavljenog roka te da će do kraja ostati s Amerikancima, s kojima su od početka rata u toj zemlji. 'Britanci se od početka bore rame uz rame s Amerikancima i mi ondje imamo još 9500 vojnika', rekao je britanski premijer.

Obama je podupro Cameronov stav i rekao da se neće dopustiti da Afganistan nakon povlačenja NATO-a ponovno postane mjesto na kojem se pripremaju napadi na druge zemlje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene