Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dio Fukushime 1 ponovno ima struju

'O najgorem scenariju ne treba govoriti, izgledi za najbolji sve slabiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski inženjeri polažu u noći s četvrtka na petak 1,5 kilometar dug električni kabel do oštećene nuklearke kako bi ponovno pokrenuli pumpe prijeko potrebne za rashlađivanje šipki s nuklearnim gorivom i tako izbjegli katastrofu. Dio Fukushime 1 već ima struju.

Dužnosnici nisu mogli reći kada će kabel biti spojen, no najavili su da će radove prekinuti u petak ujutro kako bi helikopteri i vatrogasna vozila mogli nastaviti polijevati reaktore u nuklearki Fukushima 1, oko 240 kilometara sjeverno od Tokija. Struja je već dovedena do reaktora 2, a smanjuje se i razina radijacije.

'Pripremni radovi nisu tekli onako brzo kako smo se nadali', rekao je dužnosnik tvrtke koja upravlja nuklearkom Tokyo Electric Power (TEPCO) pojašnjavajući da radove ometaju velike hladnoće.

>> Raste nada da je voda došla do bazena u reaktoru 3, stigla i struja

>> Radijacija iz Japana u Hrvatsku stiže najranije 29. ožujka

Čelni čovjek Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Japanac Yukiya Amano trebao bi u petak stići u domovinu s timom međunarodnih stručnjaka, nakon što se ranije požalio na nedostatak informacija od japanske vlade.

IAEA je u međuvremenu procijenila da je stanje u nuklearki 'razmjerno stabilno' u odnosu na prethodni dan. 'No moguće je da će se pogoršati', rekao je visoki dužnosnik agencije Graham Andrew na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Ako se struja i spoji nije sigurno hoće li pumpe proraditi

Čak i ako TEPCO uspije spojiti struju, nije sigurno hoće li pumpe proraditi zbog mogućih oštećenja u potresu i tsunamiju te u eksplozijama koje su potom uslijedile.

Američki dužnosnici odlučili su da neće kritizirati japansku vladu, iako potezi Washingtona ukazuju na određena neslaganja SAD-a i njegova saveznika oko procjene ozbiljnosti najvećeg nukelarnog incidenta od katastrofe u Černobilu 1986.

Američka Nuklearna regulatorna komisija objavila je da je bazen za hlađenje istrošenog nukleranog goriva u reaktoru 4 možda presušio, a da drugi ispušta vodu.

Bazen u reaktoru 3 je prioritet

Japanska nuklearna agencija nije mogla potvrditi pokriva li voda šipke s nuklearnim gorivom, dok TEPCO vjeruje da u bazenu još ima vode i ističe da je trenutni prioritet bazen za istrošeno gorivo u reaktoru 3.

Danas su vojni helikopteri ispustili tone vode na taj reaktor koji je osobito važan jer se u njemu nalazi plutonijsko gorivo. Najnovije snimke nuklearke pokazuju teška oštećenja dviju zgrada iz kojih strše komadi čelika i betona. No, agencija Kyodo javila je da se prilikom zalijevanja podigla para, što možda znači da je dio vode došao do bazena reaktora 3. Struja je već dovedena do reaktora 2.

'O najgorem scenariju ne treba ni govoriti, dok su izgledi da se ostvari onaj najbolji sve slabiji', priopćila je australska tvrtka Perpetual Investments, koja pruža usluge savjetovanja za ulaganja. (A.E./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene