Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema opasnosti

Radijacija iz Japana u Hrvatsku stiže najranije 29. ožujka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema prognozi onečišćenje, radijacija iz nuklearnog postrojenja u japanskoj Fukushimi trebalo bi na područje Hrvatske stići najranije 29. ožujka, pri čemu bi količine onečišćenja bile od 1000 do 10000 puta manje od zračenja na izvoru te ne predstavljaju realnu opasnost za Hrvatsku, izjavila je danas načelnica Odjela za istraživanje kakvoće zraka i primjenu Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Amela Jeričević.

Pojasnila je da s obzirom na razmjere incidenta i velike udaljenosti koje zračenje prelazi preko Pacifika, sjeverne Amerike i Atlantika pri čemu se razrjeđuje pod utjecajem atmosferske disperzije i depozicije, ne predstavlja realnu opasnost za područje Hrvatske. Pri tome treba naglasiti da korišteni model ne uzima u obzir mokru depoziciju što znači da će u slučaju oborina koncentracije biti još niže, rekla je Jeričević.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Izvanredno stanje u ruskom gradu, otkrivena radijacija Ilustracija Izdano upozorenje Upaljen narančasti meteoalarm: Dijelu Hrvatske prijeti snažan vjetar

>> Raste nada da je voda došla do bazena u reaktoru 3, radijacija ne pada

Prema službenom izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) radijacija iz nuklearnog postrojenja u Fukushimi kreće na istok preko Pacifika.

To je potvrđeno modelom pokrenutom na DHMZ-u, koji počevši od 15. ožujka pokazuje kretanje zračenja u idućih trinaest dana, sa završetkom 29. ožujka. Zračenje iz izvora je kontinuirano za vrijeme promatranog razdoblja, a prikazani rezultati su osrednjena dnevna prostorna razdioba koncentracija u sloju od površine do 100 metara i količine onečišćenja bile bi od 1000 do 10000 puta manje od zračenja na izvoru, navodi u izvješću o strujanju onečišćenja Amela Jeričević.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene