446162
446162
446162
446162
446162

OTKRIVENA NAJVEĆA ZNANSTVENA PRIJEVARA

  • , 10.08.2016., 17:43
  • Autor:
  • komentara

Istraživači su koristeći moderne forenzičke tehnike došli do novih spoznaja o jednoj od najvećih znanstvenih prevara, takozvanog "Čovjeka iz Piltdowna" i uvjereni su u identitet krivca.

 
 
 
 
Arheološko istraživanje (Foto: Guliver/Thinkstock)
Arheološko istraživanje (Foto: Guliver/Thinkstock)

Lažni fosilni ostaci "karike koja nedostaje" između majmuna i ljudi, postavljeni u šljunak blizu engleskog sela Piltdowna, bili su sastavljeni od čeljusti i zuba jednog orangutana i dva ili tri seta ljudskih kostiju, uz pomoć ljepila za zube, otkrili su istraživači u srijedu.

Smatraju kako njihovo istraživanje potvrđuje da iza prevare stoji Charles Dawson, amaterski arheolog koji je 1912. "otkrio" fosile u Piltdownu i koji je od tada glavni osumnjičenik.

Istraga koja je provedena analizom DNA, preciznim mjerenjima, spektroskopijom i drugim tehnikama, objavljena je u časopisu Royal Society Open Science na 100. godišnjicu Dawsonove smrti.

"Ovo je fascinantna potraga za krivcem koja pokazuje kako se novom tehnologijom mogu riješiti stari problemi", rekao je paleoantropolog Chris Stringer iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu.

Pronalasci u Piltdownu svojevremeno su bili znanstvena senzacija jer su predstavljali dugo očekivanu "izgubljenu kariku" koja potvrđuje evolucijsku teoriju Charlesa Darwina. Trebala su proći četiri desetljeća da bi se to navodno otkriće pokazalo lažnim.

"Prevara je unazadila proučavanje ljudske evolucije za nekoliko godina, pogotovo u Britaniji, jer su na nju nasjeli neki od istaknutijih stručnjaka", rekao je Stringer.

Stručnjaci smatraju kako su Dawsonovi motivi bili slava i priznanje znanstvene zajednice, a nedavne analize njegove kolekcije fosila otkrile su još prevara. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se