Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavještajni rad

Novi špijunski skandal u Europi: "Njihove aktivnosti predstavljaju prijetnju"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Norveška protjeruje 15 ruskih diplomata koji su optuženi za obavljanje obavještajnog rada iz veleposlanstva u Oslu.

Nakon što su ruski ilegalci uhićeni u Sloveniji i Grškoj, još jednu članicu EU-a trese špijunski skandal.

Norveška je objavila da će protjerati 15 ruskih diplomata koji su optuženi za obavljanje obavještajnog rada iz veleposlanstva u Oslu. Ministrica vanjskih poslova zemlje Anniken Huitfeldt rekla je na današnjoj konferenciji za novinare da njihove aktivnosti predstavljaju prijetnju Norveškoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obavještajne igrice Što je tako neobično kod nestalog špijunskog para? Potajno se sastajali godinama, a povukli nakon pada slovenskih ilegalaca

"Ministarstvo  je pratilo njihove aktivnosti tijekom duljeg vremena", rekla je dodajući da su se ilegalne aktivnosti povećale od invazije na Ukrajinu, prenosi Sky News.

Dotični časnici koji čine gotovo trećinu diplomata akreditiranih u Norveškoj, moraju uskoro otići, dodao je ministar vanjskih poslova. Ruska državna novinska agencija TASS rekla je da će Moskva odgovoriti na protjerivanja, ali nije dala nikakve dodatne pojedinosti.

Pročitajte i ovo Evan Gershkovich Hladnoratovske igrice Uhićenje američkog novinara u Rusiji povezano sa špijunskim parom koji je razotkriven u Sloveniji

Članica NATO-a Norveška dijeli granicu s Rusijom na Arktiku. Huitfeldt rekla je da je prerano reći hoće li izbacivanja utjecati na prijenos rotirajućeg predsjedatelja Arktičkog vijeća. Trenutno sjedište je u Moskvi, ali Norveška bi trebala preuzeti 11. svibnja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene