Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put u Europi

Njemačka: Otkriven novi soj ptičje gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka je otkrila visokopatogeni soj ptičje gripe koji je ozbiljno pogodio Aziju no do sada nije bio zabilježen u Europi, objavila je u četvrtak Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).

Na farmi u sjeveroistočnoj saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern pronađeni su 4. studenoga purani zaraženi serotipom H5N8.

Pročitajte i ovo Krave To nije to Kako pomicanje sata utječe na krave? "Svaka je dala manje mlijeka od uobičajenog" Slika nije dostupna VELIKA EPIDEMIJA Uzbuna u Europi: Hara najgora epidemija ove bolesti u povijesti, stručnjaci zabrinuti

"To je prvi put da je OIE otkrio visokopatogeni soj H5N8 u Europi", rekla je glasnogovornica te organizacije sa sjedištem u Parizu.

Oko 5.000 ptica bilo je zaraženo tim virusom i uginulo je njih 1.880, prema službenim podacima.

Njemačke vlasti objavile su da su uginule ptice sigurno uklonjene i da je farma dezinficirana.

Novi soj virusa ptičje gripe otporan na lijekove!

H5N8 nije nikada bio pronađen na čovjeku, no zbog njega su masovno klane zaražene životinje u pogođenim zemljama. Tako je Južna Koreja morala zaklati milijune komada peradi kako bi suzbila širenje bolesti, a Kina i Japan su ranije ove godine izvijestili o prisustvu virusa H5N8.

Njemačku od 2009. nije pogodio visokopatogeni oblik ptičje gripe. Te godine u Njemačkoj je bio prijavljen virus H5N1, soj koji se može prenijeti s ptice na čovjeka, a koji je do srpnja 2014. izazvao smrt gotovo 400 ljudi u svijetu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene