Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Istim putem kao i dosad

Novi saudijski kralj nije obećao ništa novog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi saudijski kralj Salman u prvom je obraćanju javnosti obećao da će nastaviti politiku svojih prethodnika.

"Nastavit ćemo se pridržavati pravilne politike koju vodi Saudijska Arabija otkako ju je osnovao kralj Abdulaziz i njegovi sinovi koji su ga naslijedili", rekao je Salman u obraćanju koje je prenosila televizija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opasna posla Riskiraju zatvor i bičevanje, ali svejedno izazivaju Saudijce alkoholom Slika nije dostupna Više nije broj 1. Igra prijestolja: Saudijski kralj ukazom smijenio mlađeg brata

Salman je u petak automatski postao kraljem nakon smrti svog prethodnika Abdulaha. "Arapskim i mulimanskim nacijama danas je jako potrebno jedinstvo i solidarnost. Mi ćemo nastaviti u ovoj zemlji, koju je Bog izabrao za mjesto rođenja svoje poruke, poduzimati svaki korak za ujedinjenje (muslimanskih) redova i obranu uvjerenja naše zemlje", kazao je.

Salman bin Abdulaziz Al Saud, za kojega se vjeruje da ima oko 79 godina, postao je nasljednikom prijestolja 2012. Nije bio prvi u nasljednom redu, ali su njegova dva prethodnika umrla.

Preminuo je jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu!

Tijekom svoje vladavine Abdulah se zauzimao za bliske odnose Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte i ključnog američkog arapskog saveznika. Imao je presudnu ulogu u podršci Saudijske Arabije egipatskoj vojnoj vladi nakon državnog udara 2012. godine, a podržavao je i pobunjenike protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Saudijska državna televizija u petak ujutro objavila je da kralj Abdulah umro te da je novi vladar dosadašnji prestolonasljednik, njegov polubrat Salman. Abdulah je u posljednje vrijeme bio slaba zdravlja, a od Nove godine prebačen je u bolnicu u Rijadu zbog upale pluća.

Vjeruje se da su Salmanova stajališta slična onima kakve je imao Abdulah te da je uvjetno sklon nekim reformama u kraljevini. Prema dokumentu WikiLeaksa iz 2007. godine, Salman je rekao da mir i razmjeri reformi ovise o socijalnim i kulturnim čimbenicima te da se "promjene moraju uvesti pažljivo i u pravom trenutku".

Također je upozorio, kako navodi WikiLeaks, da bi uvođenjem demokracije zemlje mogla skliznuti u plemensku vladavinu. Zapad smatra Salmana pragmatičnijim i naprednijim od Nadžafa, polubrata tvrdolinijaša koji je trebao naslijediti prijestolje, ali je umro u Ženevi prije tri godine.

Salman je obnašao dužnost ministra obrane od 2011. Prije toga je bio guverner pokrajine Rijada, u kojoj se nalazi prijestolnica, gotovo 50 godina, a također je bio na položaju ministra unutarnjih poslova. Tijekom njegovog upravljanja Rijadom to se područje s 200.000 stanovnika pretvorilo u užurbanu metropolu od gotovo 7 milijuna ljudi. Provedeni su ogromni infrastrukturni projekti većinom financirani od proizvodnja nafte.

Ne očekuje se da Salman odjednom promijeniti dugotrajno rivalstvo sa šijitskim Iranom li svoju politiku prema šijitskoj manjini koja traži reforme. Budući kralj dolazi iz moćne frakcije unutar vladajuće obitelji Al Saud nazvane Sudairina sedmorka.

Osnivač Saudijske Arabije kralj Abdulaziz, poznat kao Ibn Saud, imao je 22 žene, među kojima Hasu bint Ahmad Al Sudairi iz utjecajnog klana u Nejdu, središnjoj regiji oko Rijada koja se smatra kolijevkom vahabizma, ultrakonzevativnog islamskog pokreta.

Al Sudairi je s Ibn Sudom imala sedmoricu sinova, među kojima Fahda koji je bio kralj od 1982. do 2005., Salmana i još dvojicu koji su bili u redu za prijestolje prije njega. Ta grupacija smatrala se politički najaktivnijim savezom s velikim utjecajem u kraljevini.

Novi prestolonasljednik je princ Murkin. Murkin je 35. i najmlađi sin kralja Abdulaziza, osnivača saudijskog kraljevstva i dinastije. A njegov zamjenik postaje aktualni ministar unutarnjih poslova princ Muhamed (55), Ibn Saudov unuk, prvi iz novog naraštaja koji će stupiti na saudijski tron.

Ta bi odluka novog kralja, kojem je Muhamed nećak, trebala za mnogo godina riješiti pitanje složenih i teških odluka o nasljednom redu u Suadijskoj Arabiji, zemlji kojom vlada jedna, vrlo široka obitelj s brojnim granama i klanovima.

Pokojni kralj Abdulah bit će pokopan popodne nakon tradicionalne molitve petkom. Poslije pogreba, stanovnici Rijada bit će pozvani da prisegnu na lojalnost novom kralju, "Čuvaru dviju svetih džamija", Salmanu.

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je u četvrtak sućut američkog naroda obitelji preminulog kralja Abdulaha i građanima Saudijske Arabije ističući pritom njegov angažman na održavanju bliskih američko-saudijskih veza.

"Kao vođa uvijek je bio iskren i odvažan kada su posrijedi bila njegova uvjerenja", stoji u priopćenju američkog predsjednika.

"Jedno od tih uvjerenja bila je njegova čvrsta i snažna vjera u važnost američko-saudijskih odnosa kao pokretača stabilnosti i sigurnosti na Bliskom istoku i šire. Bliskost i snaga partnerstva između naših dviju zemalja dio je nasljeđa kralja Abdulaha", kaže Obama.

Počast preminulom kralju Abdulahu odat će potpredsjednik SAD-a Joe Biden koji će predvoditi američko izaslanstvo u Saudijsku Arabiju gdje će izraziti sućut njegovoj obitelji i saudijskom narodu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene