Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Signali u Xijevom govoru

Novi nagovještaj da bi Kina mogla ukinuti 'logore za preodgoj radom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je početkom godine objavljena pa brže-bolje povučena vijest o ukidanju radnih logora za 'reedukaciju' u Kini, iz Pekinga opet stiže naznaka kako bi se sustav logora ipak mogao ukinuti.

Kineski parlament ove bi godine mogao ukinuti sustav "logora za preodgoj radom", rekao je jedan kineski dužnosnik, prenosi u ponedjeljak kineski tisak.

Pročitajte i ovo Xi Jinping Gomilanje oružja Pentagon upozorava: "Kina drastično povećava nuklearni arsenal" Slika nije dostupna Nakon 60-ak godina Prva reforma novog šefa partije: Kina ukida radne logore za 'reedukaciju'

Novi nagovještaj mogućeg kraja tog logorskog sustava, u kojem je navodno zatočeno oko 60.000 ljudi, je govor Chen Jipinga, zamjenika predsjednika Kineske udruge pravnika, kao i govori novog čelnika kineske Komunističke partije Xi Jinpinga, koji je priznao da taj sustav predstavlja "gorući problem".

>> S igračkom dobila i pismo očajnog radnika iz kineskog radnog logora

List China Daily navodi kako je Chen Jiping naglasio da treba strogo ograničiti korištenje radnih logora sve dok se Narodna skupština, koja će se sastati početkom ožujka, ne izjasni o potpunom ukidanju tog sustava osnovanog 1957. tijekom režima Mao Ce-tunga.

List dodaje da o toj mjeri raspravljaju pravni stručnjaci cijele zemlje na zatvorenoj konferenciji, ali ne precizira radi li se o preporuci pravnika ili odluci koju je donijela Komunistička partija.

Udruga kineskih pravnika je službena organizacija koja je, kao i sve ostale, pod upravom vladajućih komunista, a okuplja suce, odvjetnike, profesore prava i druge pravne stručnjake.

Policija može bilo kojeg Kineza osuditi na maksimalno četiri godine radnog logora, bez sudskog procesa. Protivnici tog sustava naglašavaju da se on koristi za ušutkavanje kritičara te traže uvođenje sudaca i odvjetnika u taj postupak.

Jedan dužnosnik ministarstva pravosuđa izjavio je u listopadu da oko 60.000 ljudi izdržava kaznu u radnim logorima u Kini, uglavnom u trajanju između 6 mjeseci i godine dana, piše China Daily. Taj dnevni list prenosi kako je Chen Jiping izjavio da je sustav radnih logora dao "doprinos u doba kada je kineska komunistička partija konsolidirala novu republiku i mijenjala društveni poredak, ali da danas Kina ima dobro utemeljen pravni sustav". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene