Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gomilanje oružja

Pentagon upozorava: "Kina drastično povećava nuklearni arsenal"

Xi Jinping
Xi Jinping Foto: Afp
Kina je znatno proširila svoje nuklearne zalihe tijekom prošle godine i sada drži oko 500 operativnih bojevih glava, izvijestio je SAD. Također, planira udvostručiti svoj arsenal do 2030. godine.

U godišnjem izvješću koje je objavio Pentagon stoji da je Kina znatno proširila svoje nuklearne zalihe. Iako je u izvješću navedeno da je rast premašio projekcije, kineske su zalihe još uvijek manje od trenutačnog stanja u Rusji i SAD-u.

Rusija ima nuklearni arsenal od oko 889 bojevih glava, a Sjedinjene Američke Države imaju zalihe od oko 3700 nuklearnih bojevih glava.

Pročitajte i ovo Rachel Edri izbjegla smrt U dnevnoj sobi dočekali su je naoružani hamasovci, a ova žena učinila je nešto nevjerojatno

Peking planira udvostručiti arsenal oružja

U izvješću Pentagona navodi se da će trenutačna nastojanja Kine da poveća svoj nuklearni arsenal nadmašiti prethodne pokušaje i po opsegu i po složenosti. Peking planira udvostručiti svoj arsenal oružja na više od 1000 bojevih glava do 2030. godine, piše BBC.

"Sugeriramo da su na putu da premaše te prethodne projekcije", rekao je novinarima viši dužnosnik američke obrane te dodao da to pitanje izaziva mnogo zabrinutosti za SAD.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Šeće se pustim hodnicima Vučić bez društva na samitu u Kini, internet gori: "Dali su mu zagonetku, ako je riješi, može ući"

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je da će Kina postaviti vojsku svjetske klase do 2049. godine. Otkako je došao na vlast 2012., nastojao je modernizirati oružane snage zemlje.

Izvještaj se zasniva na prošlogodišnjem upozorenju američke vojske da Kina povećava nuklearne kapacitete mnogo brže nego što su to predviđali.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene