Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje su onda?

NOVA STUDIJA Izvanzemaljce tražimo na krivom mjestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakipine starih zvijezda, poznate kao globularni klasteri, mogle bi skrivati planete koji su pogodni za potporu izvanzemaljskog života, tvrdi se u novoj znanstvenoj studiji.

Mnogi astronomi su pretpostavili da su planeti u zvjezdanim klasterima vjerojatno izbačeni u svemir, ali ti isti planeti su možda nekoć bili upravo idealni za život, pokazalo je novo istraživanje, u kojem se tvrdi da su izvanzemaljci nogli puno jednostavnije putovati između planeta.

Pročitajte i ovo Zvjezdarnica; ilustracija Odlična priča Jedini planetarij istočno od Zagreba nalazi se u malenom mjestu kraj Đakova Slika nije dostupna Monumentalne proporcije Spektakularna građevina koju grade Kinezi

Možda čitavo vrijeme izvanzemaljce tražimo na krivom mjestu i oni se možda skrivaju u neistraženim zvjezdanim klasterima, tvrde znanstvenici.

Nakipine starih zvijezda, poznate kao globularni klasteri, mogle bi skrivati planete koji su pogodni za potporu izvanzemaljskog života, tvrdi se u novoj znanstvenoj studiji.

Astronomi su dugo vremena vjerovali da je to područje svemira toliko gusto zvijezdama, da bi bilo koji planet bio otamo izbačen u svemir. No, činjenica da se tamo nalazi toliko zvijezda, možda je u stvari pomoglo u procvatu života u tim dijelovima svemira, tvrdi se nadalje u studiji koju je objavio Nature.

Zbog činjenice da su u tim klasterima mnogi planetarni sustavi blzu jedan drugome, bilo koja civilizacija bi se mogla relativno jednostavno proširiti i nastaviti postojanje milijardama godina. To bi istovremeno značilo da su dosegnuli razinu kompleksnosti koja bi im omogućila komunikaciju sa Zemljom.

"Ako postoji napredno društvo u takvim uvjetima, ono je moglo uspostaviti kolonije puno jednostavnije, jer je riječ o vrlo malim udaljenostima", zaključuje teorijska astrofizičarka Rosanne Di Stefano, prenosi Independent.

Mliječna staza ima oko 150 globularnih klastera, koje čine neke od najstarijih zvijezda. No njih se dosad uglavnom zanemarivalo kao mjesta za potragu za izvanzemaljskim životom, a astronomi su dosad u tim sustavima uspjeli pronaći tek jedan planet - koji nije kandidat za potencijalno naseljiv ili pogodan za razvoj života. Pokušaji da se otkrije više planeta u globularnim klasterima, bili su dosad neuspješni.

Astronomi bi trebali nastaviti s potragom u tim klasterima, tvrdi Di Stefano, jer bi mogli doći do novih "uzbudljivih otkrića", ako nastave s potragom na tim područjima svemira i naše galaksije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene