Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Monumentalne proporcije

Spektakularna građevina koju grade Kinezi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kinezi kad grade nešto, onda se gotovo možete kladiti da će to nešto biti monumentalnih proporcija. U tom smislu nije iznimka niti njihov projekt izgradnje najvećeg radijskog teleskopa na svijetu.

Kina gradi najveći radijski teleskop na svijetu. Radovi su već počeli, a po dovršetku, reflektor tog teleskopa imat će promjer od pola kilometra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za Dnevnik.hr VODA NA MARSU Ugledni hrvatski astrofizičar otkriva značaj velikog NASA-inog otkrića Slika nije dostupna 'Lovac na NLO' tvrdi 'Ovo područje na Marsu je jako čudno. Jako podsjeća na Stonehenge'

Teleskop se gradi u kineskoj pokrajini Guizhou i nosi naziv Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope, odnosno FAST (skraćeno). Gradi se na lokaciji koja je u potpunosti zabačena od nastanjenih dijelova Kine pa će moći doseći razinu radijske tišine, što će mu omogućiti osluškivanje svemira s iznimno malo smetnji sa Zemlje.

Reflektor tog teleskopa bit će napravljen od 4,450 istostraničnih trokutastih panela, čija svaka strana mjeri 11 metara, prenosi io9.com.

ZNANSTVENIK UPOZORAVA 'Razmislite dvaput prije kontakta s izvanzemaljcima'

Kao i sve kod Kineza, izgradnja tog teleskopa, čini se, trajat će rekordno kratko i očekuje se da će ga dovršiti iduće godine. U tom trenutku, 300-metarski radijski teleskop Arecibo u Puerto Ricu, izgubit će titulu najvećeg radijskog teleskopa na svijetu.

FAST će moći, jednom kad ga naprave, osluškivati triput dublje u svemir od Areciba. Moći će pokupiti i najslabiji od signala u svemiru, u moru drugih signala i izolirati ga. Drugim riječima, Zemlja će dobiti jedno super osjetljivo 500-metarsko uho usmjereno prema najdaljim kutevima svemira.

Hoće li FAST uspjeti u potrazi za signalom koji bi bio dokaz postojanja izvanzemaljske civilizacije, to tek treba vidjeti. Šanse će svakako povećati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene