Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što tu ti dobri susjedi

Norvežani Fincima za rođendan planiraju pokloniti dio svog teritorija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bude li tome tako, Finci će dobiti novi najviši državni vrh.

Kako bi svojim voljenim susjedima čestitali stotu godišnjicu od proglašenja nezavisnosti, Norvežani upravo razmišljaju o tome da Fincima poklone dio svog državnog teritorija.

Pročitajte i ovo Alexander Stubb - 4 Alexander Stubb Selfie-predsjednik: Pet stvari koje bi bilo dobro znati o novom šefu friške NATO članice Donald Trump Novo proširanje? Finski predsjednik nije zabrinut zbog Trumpovih izjava: "Fokusirani smo na pristupanje NATO-u"

Naravno, ne bi im dali puno, no pomaknu li Norvežani državnu granicu za svega 40 metara, Finci će dobiti novi najviši vrh u državi, sedam metara viši od dosadašnjeg, što je lijepa gesta i zgodan poklon jednoj zemlji sa 188 tisuća jezera.

"Nismo još donijeli konačnu odluku o tome hoćemo li tako Fincima čestitati rođendan, ali u svakom slučaju razmatramo tu opciju", priznala je norveška premijerka Erna Solberg, koja je dobila punu podršku javnosti, ali i mnogih kolega, pa tako i gradonačenika Kåfjorda Sveina Leirosa.

"Geografski govoreći, planina Halti ima dva vrha, jedan finski i jedan norveški (1,331 metara). Prijedlog glasi da svoj prepustimo susjedima, našoj sestrinskoj naciji", kazao je Leiros.

Ideja, dodajmo, potječe od geofizičara Bjørna Geirra Harssona, koji je još u lipnju 2015. godine pisao Ministarstvu vanjskih poslova Norveške i pritom izrazio mišljenje da je granica, nacrtana otprilike 1750. godine, nelogična i nepravedna spram Finaca.

Podsjetimo Finska će 6. prosinca 2017. godine proslaviti 100 godina od Ruske revolucije, odnosno od kada je proglasila nezavisnost.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene