Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Narges Mohammadi

Osuđena na 31 godinu zatvora i 154 udarca bičem: Nobelovu nagradu za mir dočekala je u zatvoru

Dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir je iranska aktivistica za ljudska prava Narges Mohammadi, objavio je u petak u Oslu Nobelov odbor, prenose agencije.

"Nobelova nagrada za mir dodijeljena je Narges Mohammadi za njezinu borbu protiv potlačenosti žena u Iranu i borbu za promicanje ljudskih prava i sloboda", navodi se u priopćenju Nobelova odbora.

Čelnica odbora kazala je kako je dobitnica nagrade platila "veliku osobnu cijenu za svoju borbu".

"Režim ju je uhićivao 13 puta, osuđivao pet puta, i osudio je na 31 godinu u zatvoru i 154 udaraca bičem. Gđica Muhammadi je u zatvoru dok ovo govorim", kazala je Berit Reiss-Andersen.

"Nadamo se da šaljemo poruku ženama diljem svijeta koje žive u uvjetima u kojima su sustavno diskriminirane. Imajte hrabrosti, nastavite", dodala je.

Jedna od vodećih iranskih aktivistica za ljudska prava, Mohammadi je vodila kampanje za prava žena i ukidanje smrtne kazne. Pozdravljajući Mohammadi kao "borca za slobodu", čelnica norveškog Nobelovog odbora započela je govor riječima - na farsiju - "Žena, život, sloboda", što je jedan od slogana mirnih prosvjeda protiv iranske vlade.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Vidno uznemiren Milanović oštro o ukidanju jednoglasnosti u EU-u: "Onaj tko to želi, koji nije ništa naučio iz ranijih iskustava, nek' se onda ubije"

Mohammadi trenutno služi višestruke kazne u teheranskom zatvoru Evin od ukupno oko 12 godina zatvora, prema organizaciji za ljudska prava Front Line Defenders.

Optužbe protiv Mohammadi uključuju širenje propagande protiv države.

Mohamaddi je zamjenica čelnice nevladine organizacije Defenders of Human Rights Center koju je osnovala Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. godine.

Mohammadi je 19. žena koja je osvojila nagradu staru 122 godine i prva otkako je Maria Ressa s Filipina osvojila nagradu 2021. godine zajedno s Rusom Dmitrijem Muratovom.

Nobelova nagrada za mir, vrijedna 11 milijuna švedskih kruna ili oko 950 tisuća eura, bit će uručena u Oslu 10. prosinca, na godišnjicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela, koji je oporukom iz 1895. utemeljio dodjelu nagrada.

Pročitajte i ovo Skup podrške radnika Drave International skup podrške VIDEO Vlasnik tvrtke u kojoj gori plastika u suzama se obratio radnicima: "To što Stožer radi nije normalno"

Njezin suprug Taghi Rahmani i dvoje djece žive u egzilu u Francuskoj. Djecu nije vidjela 7 godina, supruga 15. U svojoj borbi ima njihovu potporu.

"Osjećaj sreće i zadovoljstva, jer je djelovanje aktivistice za ljudska prava primijećeno od strane najvećeg svjetskog tijela koje se zalaže za mir", poručio je njezin suprug.

"Jako sam ponosan na svoju mamu. Zaslužila je ovu nagradu. To je zbog rada u koji je uložila gotovo pola svog života", rekao je njezin sin Ali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene