Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Poruka stručnjaka kancelarki

'Gospođa Merkel sve je krivo shvatila'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačke pravnike pomalo je naljutila izjava kancelarke Angele Merkel, koja je rekla kako u Njemačkoj 'važi Ustav, a ne šerijatsko pravo'.

'Da prestanemo primjenjivati šerijatsko pravo, morali bismo kontaktirati do 100 zemalja i poništiti sporazume koji su sklopljeni, a to je gotovo nemoguće', ističe Joachim Lüblinghof, sudac za obiteljsko pravo, piše Deutsche Welle. On tvrdi kako pravna praksa u Njemačkoj već godinama izgleda drugačije.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 25 Pitanje ovlasti Predsjednik Republike može suspendirati izbor šefa DORH-a? Čelnik Ustavnog suda objasnio kako stoje stvari Ustavni sud Njemačke Primjer Njemačke Ustavni sud odlučio: Ekstremno desna stranka Domovina ostaje bez državne potpore

>> Merkel: Multikulturalizam u Njemačkoj je propao

Lüblinghof ipak naglašava kako je riječ o složenoj temi, a da je tome tako, potvrdila je i žustra rasprava o integraciji, koja se trenutno vodi u Njemačkoj. Kancelarka Merkel izjavom kako je taj proces 'u potpunosti propao' i kako je trud države bio uzaludan, izazvala je burne reakcije.

'Ne radi se o kamenovanju'

'Gospođa Merkel ovu stvar potpuno krivo shvaća. Ne radi se o tome hoće li se u Njemačkoj uvesti kamenovanje, već prije svega o odlukama oko brakova i nasljedstva. To nije nikakva prijetnja, nego dobra stara njemačka praksa od 1896. godine. Od onda se u Njemačkoj, kao i u brojnim drugim zemalja širom svijeta, poštuje princip primjene zakona zemlje iz koje stranke dolaze. To je u Njemačkoj do sada bilo potpuno nesporno', ističe Hilmar Krüger, pravni savjetnik i profesor inozemnog prava na sveučilištu u Kölnu specijaliziran je za Bliski i Srednji istok, koji govori arapski, perzijski i turski jezik.

'Najveći dio šerijatskog prava se odnosi na privatna prava: civilno pravo, trgovačko pravo, također i procesno pravo. Kazneno pravo je relativno mali dio, samo što je ono vrlo spektakularno', objašnjava Krüger. Na kraju napominje kako zapravo ekstremno malen broj pravnih slučajeva u Njemačkoj završava primjenom šerijatskog prava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene