Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnost na kontinentu

Zlosutno upozorenje velike sile: "Europa se mora naoružati zbog novih prijetnji"

Boris Pistorius
Boris Pistorius Foto: Afp
S pomicanjem fokusa europskog sigurnosnog saveznika Sjedinjenih Država na Indopacifik Europa mora brzo osigurati bolju obranu jer bi se nove vojne prijetnje mogle pojaviti do kraja desetljeća, rekao je njemački ministar obrane.

S pomicanjem fokusa europskog sigurnosnog saveznika Sjedinjenih Država na Indopacifik Europa mora brzo osigurati bolju obranu jer bi se nove vojne prijetnje mogle pojaviti do kraja desetljeća, rekao je njemački ministar obrane.

Rusija je znatno povećala proizvodnju oružja radi invazije na Ukrajinu, a prijeti i baltičkim državama, Gruziji i Moldaviji, rekao je Boris Pistorius u intervjuu za Welt am Sonntag.

Pročitajte i ovo Jemenska vojska Ratni vihor Zemlja iz Osovine otpora upozorava: "Svaki potez protiv nas imat će strašne posljedice"

U međuvremenu će Sjedinjene Države vjerojatno smanjiti svoj vojni angažman u Europi kako se više okreću Indopacifiku.

"Mi Europljani moramo se više angažirati kako bismo osigurali sigurnost na vlastitom kontinentu", rekao je Pistorius i napomenuo da će regiji trebati vremena da poveća vlastitu proizvodnju oružja.

"Imamo oko 5 do 8 godina da uhvatimo korak - u smislu oružanih snaga, industrije i društva", rekao je.

Pročitajte i ovo Pristupnice; ilustracija Pristupnica za EU Nada umire zadnja: ''Ako postanemo dio obitelji europskih zemalja, moći ćemo brže završiti rat''

Europi je jasno da će također možda morati nadoknaditi američku pomoć Ukrajini ako Washington ne uspije dogovoriti novo financiranje, dodao je.

Pročitajte i ovo Srdele u ribarnici - 3 Stižu inspekcije Zbog novih pravila Hrvatska ostaje bez morskog pršuta? "Umrijet će jedna tradicija. Nevjerojatno. Najlakše je uništiti"

Izbor nove poljske vlade koja je više naklonjena Europi sada bi trebao omogućiti Weimarskom trokutu Berlina, Pariza i Varšave da više razviju vojnu suradnju, dodao je.

"Moramo smisliti kako se najbolje postaviti na istočnom krilu na temelju obrambenih planova NATO-a", rekao je. Istaknuo je da sljedeće godine želi otputovati što je prije moguće u Poljsku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Božićna drvca Počela je prodaja jednog od simbola Božića: Cijene su nekima odmjerene, drugi imaju taktiku kako proći jeftinije

Pistorius je rekao da zasad nije predvidio da će njemačka vojska ponoviti misije tako velike kao one koje su provodile u Afganistanu i Maliju.

U Afganistanu je njemačka vojska vodila prve kopnene bitke od kraja Drugog svjetskog rata.

Pročitajte i ovo Ilustracija U 10 zemalja Velika zapljena oružja, uhićeno više od 1700 osoba: Interpol objavio detalje

"Ali male misije, posebno u području vojnog savjetovanja ili suradnje i sa zemljama koje ne dijele nužno naše vrijednosti, bit će bitne", rekao je.

Alternativa bi bila da nemamo više nikakvih kontakata s tim zemljama i da ih jednostavno prepustimo Rusima i Kinezima, a to bi bilo vrlo opasno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene