Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemački "ekonomski mudraci": 'Izbjeglice nisu financijski teret'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka financijski može podnijeti izbjeglički teret te od izbjeglica čak i dugoročno profitirati, procjena je državnog vijeća stručnjaka iz područja ekonomije, objavljeno je u srijedu u Berlinu.

"Izbjegličke migracije pokazuju da se Njemačka ne može isključiti iz globalnih problema. No s obzirom na dobro stanje javnih blagajni i postojeće gospodarske potencijale, dosadašnji financijski teret uzrokovan dolaskom izbjeglica je podnošljiv", rekao je u Berlinu, prilikom predstavljanja redovite godišnje procjene gospodarske situacije u zemlji, Christoph M. Schmidt, predsjednik gremija stručnjaka, u javnosti poznatog pod nazivom "Ekonomski mudraci".

Pročitajte i ovo Ilustracija stručnjak upozorava Nisu svi svjesni onoga što je na kocki: "Ako Ukrajina izgubi, milijuni izbjeglica stižu u Europu" Ilustracija Zaustavili zlouporabu novca Njemačka uvela posebne kartice za migrante, neki nezadovoljni: "Ne želimo karticu, želimo gotovinu"

Ovo vijeće procjenjuje da će se izdaci za izbjeglice za 2015. kretati između 5,9 i 8,3 milijardi eura. U 2016. bi ti izdaci bili veći i procjenjuju se na 9 do 14,3 milijardi eura.

"Ekonomski mudraci" međutim upozoravaju kako je procjena podnošljivosti izbjegličkog tereta ostvariva jedino uz istodobne pojačane mjere integracije izbjeglica u tržište rada. Za to je potrebno ubrzati proces rješavanja zahtjeva za azilom, a pritom se preporuča da visina minimalne satnice ostane na sadašnjih 8,5 eura.

TRAŽE POMOĆ VOJSKE 'Nemamo više kamo s imigrantima'

"Već i sadašnji minimalac je visoka prepreka prilikom ulaska na tržište rada za mnoge izbjeglice. S obzirom na trenutno veliku ponudu u niskotarifnom sektoru preporučamo da se minimalac ne povisuje", stoji u procjeni koju članovi vijeća "Ekonomskih mudraca" godišnje predaju vladi.

Nadalje se preporučuje i minimalac prilagođen dobi i radnom iskustvu, kako bi se početnicima olakšao ulazak u sferu rada.

Ukupnu gospodarsku situaciju "Mudraci" i dalje procjenjuju dobrom i stabilnom, a za 2016. procjenjuju gospodarski rast od 1,6 posto. Gremij isto tako predviđa da bi se migracija mogla pozitivno odraziti i na broj zaposlenih u Njemačkoj, kojih bi do 2020. moglo biti i do pola milijuna više.

Gremij, koji se punim imenom zove Vijeće vještaka za procjenu ukupnog gospodarskog razvoja, neovisno je državno tijelo osnovano 1963. i zadaća mu je da svake godine vladu savjetuje u važnim gospodarskim pitanjima. (hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene