Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promijenio je mišljenje

Njemački biznismen za sankcije Putinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački poslovni čovjek koji je prije bio protiv sankcija Rusiji podupro je oštrije mjere ako ruski predsjednik Vladimir Putin ne pomogne u stabilizaciji prilika u Ukrajini.

'Poslovni sektor provest će ono što odluče vlada i EU. Ako kažu da Rusija nedovoljno surađuje i da uvodimo oštrije mjere, to ćemo 100 posto poduprijeti', rekao je Eckhard Cordes iz Povjerenstva za gospodarske odnose s istočnom Europom u intervjuu listu Handelsblatt, objavljenom u petak.

Pročitajte i ovo Petr Bystron Isplivale audiosnimke Političar populističkog AfD-a pod pritiskom javnosti: "Nisam primio nikakav novac za širenje proruskih pozicija" Ilustracija Sve razotkrili Procurio tajni plan ruskih obavještajaca: Do detalja isplanirali kako će jednu državu uhvatiti u svoje kandže

I ostali poslovni krugovi počeli su oštrijim tonom govoriti o Moskvi, osobito nakon prošlotjednog rušenja malezijskog zrakoplova nad istočnom Ukrajinom i pogibije 298 ljudi. Za taj se zločin najčešće optužuju proruski separatisti.

Udruge poput one koju vodi Cordes prije su bile protiv težih sankcija Rusiji, upozoravajući da bi to moglo dovesti do gašenja tisuća radnih mjesta u izvozno orjentiranoj njemačkoj industriji i podići cijene energenata u Europi.

Ukrajinski premijer podnio ostavku!

Njemački izvoz u Rusiju pao je u prva četiri mjeseca ove godine za 14 posto, pokazuju službeni podaci, a Cordes je upozorio da pad trgovine ugrožava 25.000 radnih mjesta u Njemačkoj.

No, u vrijeme kad EU, SAD i saveznici dodaju nove ruske pojedince i tvrtke na 'crnu listu' i idu u pravcu širih sektorskih sankcija, njemačka poslovna zajednica počela je govoriti o 'prvenstvu politike', istovremeno se nadajući prekidu sukoba.

'Ako treba platiti cijenu, platit ćemo je', naglasio je Cordes.

Rekao je da bi blokada financijskih tržišta za Rusiju bila 'najbolnija sankcija s vrlo brzim učinkom', dok bi mjerama protiv proizvođača oružja i energetskih tvrtki trebalo više vremena da pokažu rezultate. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene