Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U strahu za sigurnost

NJEMAČKA VLAST POD PALJBOM KRITIKA "Informacije koje imamo o načinu na koji su vlasti radile šokantne su"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačke vlasti suočile su se u četvrtak s rastućom polemikom na temu pogrešaka koje su omogućile Tunižaninu osumnjičenom za napad kamionom u Berlinu da pobjegne policiji iako joj je bio poznat kao opasni islamist.

"Na taj način nećemo zajamčiti sigurnost Njemačke", osudio je jedan od dužnosnika konzervativne stranke kancelarke Angele Merkel (CDU) Armin Laschet propuste koji su onemogućili uhićenje ili protjerivanje Anisa Amrija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu

"Informacije koje imamo o načinu na koji su vlasti radile šokantne su", dodao je on na javnom radiju.

Potraga na europskoj razini u tijeku je protiv Anisa Amrija, 24-godišnjeg azilanta, otkad je njemačko pravosuđe izdalo uhidbeni nalog na cijelom kontinentu, više od dva dana nakon napada u kojem je poginulo 12-ero osoba na božićnom sajmu u Berlinu. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Šest žrtava tog napada su Nijemci. Sedma je žrtva identificirana kao izraelska državljanka, objavile su vlasti njezine zemlje u četvrtak.

Na opetovane kritike njezine velikodušne politike prihvata izbjeglica u Njemačkoj, kancelarka Angela Merkel sad mora odgovoriti i oko disfunkcioniranja vlasti na svim razinama glede nadzora glavnog sumnjivca kojeg traži sva policija u zemlji.

Slučaj Anisa Amrija ukazuje na rupe u sadašnjem sustavu "kao da gledamo kroz povećalo", rekao je drugi pripadnik kancelarkine političke obitelji Stephan Mayer.

Policija je prvo izgubila vrijeme dok se nije usredotočila na Tunižanina, iako je dokument s njegovim identitetom otkriven ubrzo u kamionu. Istražitelji su se prvo usredotočili na pakistanskog sumnjivca, na kraju odbačenog kao mogućeg krivca.

Po pisanju New York Timesa, Amri je bio poznat i američkim vlastima jer je barem jednom bio u kontaktu s IS-om i jer je pretraživao internet vezano uz izradu eksploziva.

Usprkos dugoj listi sumnji, ostavljen je na slobodi zbog nedostatka dokaza ili suradnje između različitih administracija. Muškarac je mjesecima bio u vezi s dobro poznatim zagovarateljima svetog rata.

"Neuspjeh u postupku protjerivanja", piše na naslovnici u četvrtak dnevnik Bild, najtiražniji u Njemačkoj, dok konzervativni Die Welt govori o "pogreškama".

"Vlasti su ga imale na oku, a svejedno je uspio nestati", čudi se časopis Der Spiegel na svojoj on-line stranici.

Za dnevnik Darmstädter Echo, jedan od problema više razina je moći i vlasti u saveznoj državi.

"Zašto se osoba poput njega mogla igrati mačke i miša s vlastima zaduženima za njegovo protjerivanje?", pita se dnevnik. "Federalizam, ako nije svjestan svih svojih problema, predstavlja opasnost za sigurnost".

U četvrtak ujutro stotinjak policajaca izvršilo je raciju na stan u kojem su smještene izbjeglice u Emmerichu, na zapadu zemlje, gdje je par mjeseci osumnjičeni boravio. Prethodno su u srijedu navečer pretražena dva stana u Berlinu.

Unatoč svemu čini se da se Berlin vraća uobičajenom životu. Policija je u četvrtak ujutro dopustila ponovno otvorenje božićnog sajma na koji je izveden napad.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene