Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika policijska akcija

Policija pronašla otiske Anisa Amrija u kamionu kojim je izvršen napad u Berlinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Berlinu je u tijeku velika policijska potraga za osobama koje su sudjelovale u izvršenju napada na božićni sajam u kojem je u ponedjeljak 12-ero osoba smrtno stradalo.

14:00 - Otisci prstiju Anisa Amrija, Tunižanina osumnjičenog za napad na božićni sajam u Berlinu, pronađeni su na vratima kamiona koji je u ponedjeljak usmrtio 12-ero osoba, objavili su u četvrtak njemački mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši šef obavještajaca ZASTRAŠUJUĆE PROCJENE "7000 potencijalnih terorista šeće slobodno. Ne možemo ih kontrolirati" Slika nije dostupna I snimka Tunižanina Objavljena snimka trenutka napada na božićni sajam u Berlinu

Otisci osumnjičenog pronađeni su na vratima vozača kamiona registriranog u Poljskoj, objavile su novine Süddeutsche Zeitung. Berliner Zeitung izvještava kako su tragovi otisaka pronađeni i na volanu vozila. Mediji nisu imenovali izvore tih informacija, a policija je odbila dati svoj komentar, piše Reuters.

Policija je započela potragu za Amrijem nakon što su pronašli njegove osobne dokumente ispod sjedala u kamionu, a televizija rbb izvještava kako je on u bijegu od mjesta zločina izgubio i svoj novčanik i mobitel.

Islamska država preuzela je odgovornost za taj najkrvaviji napad na njemačkom tlu od 1980. godine. Napad je izazvao zabrinutost europskih država uoči Božića zbog čega je pojačana sigurnost na kontinentu.

"Diljem države se provode potrage i istrage", otkrio je za AFP glasnogovornik njemačkog antiterorističkog odjela tužiteljstva.

Televizijska mreža WDR ranije je potvrdila kako je izvršen pretres u jednom stanu u Dortmundu, dodajući kako je policija uhitila četvero osoba. Prema izvještajima televizije N-TV, četvero uhićenih bili su povezani s osumnjičenim Anisom Amrijem.

Glasnogovornik glavnog njemačkog tužiteljstva odbacio je te medijske izvještaje, dodavši da ne želi otkrivati više informacija kako ne bi ugrozio istragu, prenosi Reuters.

Amri je u Njemačku došao u srpnju 2015. godine iz Italije iz koje je stigao kao izbjeglica iz Tunisa 2011., i u kojoj je proveo vrijeme u zatvoru zbog kriminalnih aktivnosti.

Njegova ga je majka pozvala da se preda njemačkim vlastima, prenosi dpa.

"Ako moj sin stoji iza napada, ja ga se odričem", rekla je Nour al-Huda, Amrijeva majka, u razgovoru za tuniške novine al-Chourouk.

"Razgovarala sam s njim prije nekoliko dana. Poslao mi je poklone i novac", istaknula je al-Huda, dodavši kako se njezin 24-godišnji sin htio vratiti u Tunis kako bi riješio svoj pravni status u domovini oko ranijih optužbi o krađi kamiona.

10:40 - Uhićene su četiri osobe u Berlinu koje se dovode u vezu s napadom kamionom u kojem je živote izgubilo 12-ero osoba, piše Independent.

8:00 - Tunižanin osumnjičen za teroristički napad na božićni sajam u Berlinu za kojim je njemačka policija raspisala nagradu do 100.000 eura, bio je četiri godine u talijanskom zatvoru i pušten je jer nije mogao biti deportiran u domovinu, objavili su talijanski mediji u srijedu.

Anis Amri (24), za kojim traga njemačko pravosuđe, osumnjičen je za napad kamionom u ponedjeljak u Berlinu u kojem je ubijeno 12-ero, a ozlijeđeno 48-ero osoba.

U Italiju je pobjegao nakon revolucije 2011. u Tunisu kojom je s vlasti srušen dugogodišnji diktator Zine El Abidine Ben Ali.

Talijanska agencija ANSA prenijela je da su talijanske vlasti htjele izručiti Amrija nakon što odsluži zatvorsku kaznu dosuđenu za više kaznenih djela, ali to nije bilo moguće jer nije posjedovao dokumente zemlje iz koje potječe.

Kaznu je služio u zatvoru u Palermu i bio je nasilan, ali u zatvoru nije pokazivao znakove radikalizacije, piše agencija.

Nakon odslužene kazne 2015., bio je prevezen u Centar za identifikaciju i izgon u očekivanju dokumenata iz Tunisa koji nisu nikada stigli te je po isteku zakonskog roka morao napustiti Italiju, navodi agencija pozivajući se na izvore istrage.

U Njemačku je stigao kao izbjeglica 2015., a u kolovozu 2016. odbijen mu je zahtjev za azilom, navode vlasti savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije gdje je živio i podnio zahtjev.

Prema njemačkom dnevniku bio je na popisu potencijalnih počinitelja terorističkih napada i bio je u kontaktu s tzv. Islamskom državom.

Izvor iz antiterorističke jedinice za Bild je ustvrdio:

"Koliko je meni poznato, Amri je namjeravao izvršiti teroristički napad u proljeće 2016. Bio je strašno zainteresiran za kupnju oružja. Sve se to znalo, ali on iz nekog razloga nije uhićen".

Umjesto mjesta u zatvoru, Tunižanin je dobio svoju sobu u izbjegličkom kampu Emmerich.

Tuniške vlasti dosad su izražavale sumnju da je Amri njihov državljanin, a potrebni dokumenti za njegovo izručenje stigli su u srijedu iz Tunisa, rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Ralph Jäger u srijedu. Jäger je dodao da tu činjenicu ne želi komentirati.

Njemačke vlasti objavile su i da je tuniška antiteroristička policija ispitala u srijedu Amrijevu obitelj koji je u svojoj domovini bio nekoliko puta uhićen zbog navodnog korištenja droge.

Njemačka je u srijedu ponudila do 100.000 eura nagrade za informacije koje bi vodile uhićenju Amrija uz objavljene fotografije i napomenu da može biti nasilan i naoružan. (N.C./Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene