Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaplijenit će im imovinu

Njemačka zabranila propalestinsku skupinu Samidoun

Demonstracija Samidouna u Duisburgu
Demonstracija Samidouna u Duisburgu Foto: Afp
Njemačka vlada zabranila je skupinu za zagovaranje palestinskih zatvorenika Samidoun i uvela daljnje mjere za suzbijanje podrške islamističkoj militantnoj skupini Hamas, koja se već nalazi na popisu terorističkih organizacija u Europskoj uniji.

"Samidoun, kao međunarodna mreža, širi antiizraelsku i antižidovsku propagandu pod krinkom da je 'organizacija solidarnosti' za zatvorenike u raznim zemljama", izjavila je u četvrtak njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

Kao rezultat zabrane, sva imovina bit će zaplijenjena, a sve internetske aktivnosti njenih grupa na društvenim mrežama zabranjene, navelo je ministarstvo unutarnjih poslova. Svatko tko nastavi djelovati za tu organizaciju čini kazneno djelo, navodi se.

Njemačka domaća obavještajna agencija BfV procjenjuje da oko 450 ljudi u zemlji aktivno podržava Hamas, koji je izvršio brutalne masakre u Izraelu 7. listopada.

Skupine povezane s Hamasom godinama su zabranjene u Njemačkoj. Koraci najavljeni u četvrtak dodatno će zabraniti aktivnosti povezane s Hamasom.

Pročitajte i ovo Oluja Ciaran poharala sjever Europe Naleti vjetra 200 km/h FOTO/VIDEO Ciaran odnio najmanje šest života, među stradalima i petogodišnje dijete: Promet u kaosu, gradovi bez struje

Samidoun sebe opisuje kao "mrežu solidarnosti s palestinskim zatvorenicima".

Ministarstvo je optužilo Samidoun i pridružene skupine da rade na potkopavanju mirnog suživota skupina unutar Njemačke i opisalo ga kao prijetnju javnom redu zbog njegove podrške korištenju nasilja.

Pročitajte i ovo Bombardirani izbjeglički kamp u Gazi Pratite iz minute u minutu FOTO Glasnogovornik izraelske vojske: "Opkolili smo Gazu. Radimo na lociranju i neutraliziranju podzemne infrastrukture"

Aktivnosti Samidouna u Njemačkoj već su izazvale bijes diljem zemlje. Nekoliko sati nakon što su Hamasovi militanti započeli svoje napade na Izrael 7. listopada, neki članovi skupine dijelili su slatkiše u berlinskoj četvrti kako bi proslavili napade.

Ministrica Faeser osudila je takvu reakciju nedopustivom.

I njemački policijski sindikat (GdP) pozdravio je današnju zabranu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene