458892
458892
458892
458892
458892

Njemačka vlada daje 20.000 eura za kupnju stana ili kuće

  • , 30.11.2016., 16:07
  • Autor:
  • komentara

Njemačka vlada donijela je na svojoj sjednici odluku o subvencioniranju kupnji nekretnine s 20.000 eura, a istodobno se snižavaju i kriteriji za gradnju na gradskim područjima, što bi pojeftinilo gradnju i omogućilo gradnju stanova u područjima u kojima to dosad nije bilo moguće.

 
 
 
 
 
Euri (Foto: AFP)
Euri (Foto: AFP)

"Stvaranjem tzv. urbanih područja cilj nam je približiti pojmove rada i stanovanja i stvoriti uvjete za stanogradnju", objasnila je ministrica gradnje Barbara Hendricks (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) nakon predstavljanja inicijative u Berlinu.

U tzv. urbanim područjima bit će sniženi neki uvjeti, poput najveće dozvoljene buke, koji su dosad sprečavali stanogradnju u nekim područjima.

Daljnji element poticanja stanogradnje je i subvencija u visini do 20.000 eura za obitelji koje namjeravaju graditi ili kupiti nekretninu. Subvencija je predviđena za obitelji s godišnjim primanjima do 70.000 eura.

Kako je ministrica Hendricks objasnila za dnevnik Rheinische Post od srijede, ministarstvo gradnje već intenzivno razgovara s ministarstvom financija kako bi se osigurala sredstva za ove subvencije.

Dolaskom velikog broja izbjeglica, ali i useljenika iz svih dijelova Europske unije, u Njemačkoj se posljednjih godina povećao problem nedostatka stanova te posebice stanova za građane sa slabijim primanjima.

Prema podacima EU ureda za statistiku (Eurostat), postotak građana koji žive u vlastitoj nekretnini, koji u Njemačkoj iznosi 52 posto (dok je u Hrvatska 89,7 posto), među najnižima je u Europi. (Hina)
 DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se