458892
458892
458892
458892
458892

Njemačka vlada daje 20.000 eura za kupnju stana ili kuće

  • , 30.11.2016., 16:07
  • Autor:
  • komentara

Njemačka vlada donijela je na svojoj sjednici odluku o subvencioniranju kupnji nekretnine s 20.000 eura, a istodobno se snižavaju i kriteriji za gradnju na gradskim područjima, što bi pojeftinilo gradnju i omogućilo gradnju stanova u područjima u kojima to dosad nije bilo moguće.

 
 
 
 
Euri (Foto: AFP)
Euri (Foto: AFP)

"Stvaranjem tzv. urbanih područja cilj nam je približiti pojmove rada i stanovanja i stvoriti uvjete za stanogradnju", objasnila je ministrica gradnje Barbara Hendricks (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) nakon predstavljanja inicijative u Berlinu.

U tzv. urbanim područjima bit će sniženi neki uvjeti, poput najveće dozvoljene buke, koji su dosad sprečavali stanogradnju u nekim područjima.

Daljnji element poticanja stanogradnje je i subvencija u visini do 20.000 eura za obitelji koje namjeravaju graditi ili kupiti nekretninu. Subvencija je predviđena za obitelji s godišnjim primanjima do 70.000 eura.

Kako je ministrica Hendricks objasnila za dnevnik Rheinische Post od srijede, ministarstvo gradnje već intenzivno razgovara s ministarstvom financija kako bi se osigurala sredstva za ove subvencije.

Dolaskom velikog broja izbjeglica, ali i useljenika iz svih dijelova Europske unije, u Njemačkoj se posljednjih godina povećao problem nedostatka stanova te posebice stanova za građane sa slabijim primanjima.

Prema podacima EU ureda za statistiku (Eurostat), postotak građana koji žive u vlastitoj nekretnini, koji u Njemačkoj iznosi 52 posto (dok je u Hrvatska 89,7 posto), među najnižima je u Europi. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se