Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi

Raste antisemitizam u Europi: Njemačka jača mjere sigurnosti, Velika Britanija zatvara židovske škole

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Njemačka očekuje prosvjede ispred prestavništva Izraela, ali i SAD-a, a za sigurnost djece strahuje i Velika Britanija.

Njemačke vlasti očekuju val antisemitskih napada na židovske objekte u Njemačkoj, ali i prosvjede ispred veleposlanstava zemalja koje podržavaju Izrael, prije svega SAD-a, javljaju njemački mediji u petak, prenoseći da vlasti jačaju mjere sigurnosti.

"Povisili smo stupanj sigurnosti ispred židovskih objekata u Njemačkoj poput sinagoga ili škola", rekao je direktor Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench.

Pročitajte i ovo Napad u Francuskoj Uhićen je FOTO/VIDEO Napad nožem u školi u Francuskoj: Bivši učenik ubio profesora i vikao "Allahu Akbar"!

Očekuju se i pojačani prosvjedi ispred predstavništava Izraela, ali i SAD-a, i to bez obzira na to je li izdana dozvola za okupljanje.

Hamas je preko kanala Telegram za ovaj petak pozvao na prosvjedne skupove diljem Europe. Prema internim spisima koje su dobili na uvid neki njemački mediji poput dnevnika Koelner Stadtanzeiger, Savezni ured ne isključuje ni mogućnost da Hamas svoje sljedbenike pozove i na poduzimanje napada na objekte poput sinagoga.

Pročitajte i ovo Civili u ratu - 3 ŠTO SE U RATU NE SMIJE? I ratni užas mora imati neka pravila: Civili moraju biti zaštićeni, no na terenu je situacija drukčija

Pritom, kako se navodi, postoji opasnost od "spontanih slučajeva radikalizacije" osoba koje do sada nisu vlastima bile poznate kao pripadnici islamističke scene.

  Pročitajte i ovo Izraelski napadi na Gazu - 7 Rat na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Gaza na rubu kolapsa, oglasio se i Putin, a UN upozorava: "Brzina razvoja humanitarne krize stvara jezu u kostima''

S obzirom na to da je Izrael od njemačke vlade zatražio i isporuku streljiva, BKA očekuje i napade na njemačku vojnu industriju i to ne samo islamista nego i ekstremnih ljevičarskih skupina.

Pročitajte i ovo Screenshot Užas rata VIDEO Novinar pao na koljena zbog prizora iz bolnice u Gazi: "Vidio sam stvari koje nikada neću moći zaboraviti"

Strah od incidenata u školama

Povjerenik savezne vlade za borbu protiv antisemitizma Felix Klein strahuje od porasta antisemitskog raspoloženja posebice u školama.

"Već sad imamo dojave o isticanju palestinskih zastava na njemačkim školama i pribojavamo se da će sukob u Izraelu biti prenesen i u njemačke škole", kaže Klein.

Pročitajte i ovo Civili u ratu - 3 ŠTO SE U RATU NE SMIJE? I ratni užas mora imati neka pravila: Civili moraju biti zaštićeni, no na terenu je situacija drukčija

Od migrantskog vala 2015/2016. povećao se udio arapskog stanovništva u Njemačkoj i to ne samo u većim gradovima.

Posljednjih godina se bilježi i porast broja napada na osobe koje ističu židovska obilježja poput nošenja Davidove zvijezde ili kipe, tradicionalnog pokrivala za glavu kod muškaraca.

U berlinskoj četvrti Neukoelln arapska zajednica je u subotu na ulicama otvoreno slavila pokolj Hamasa nad izraelskim civilima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kršenje međunarodnih zakona Što je bijeli fosfor, oružje koje je upotrijebio Izrael? "Predstavlja rizik doživotne patnje i nečuvene štete"

Njemački kancelar Olaf Scholz je u četvrtak najavio zabranu rada organizacije Samidoun, koja je do sada organizirala skupove na kojima su isticane antisemitske parole.

U Velikoj Britaniji zatvaraju se židovske škole

Četiri židovske škole u sjevernom Londonu zatvorile su se u petak zbog straha za sigurnost djece usred porasta antisemitizma. Porastao je strah od uličnih prosvjeda u znak podrške Palestincima zbog izraelskih bombardiranja Gaze. 

Škole ostaju zatvorene do ponedjeljka, piše Independent.

Ravnatelj srednje škole Menorah za djevojke, državne srednje škole s 389 učenika, rekao je da je odluka donesena "s obzirom na planirane prosvjede" u petak.

Pročitajte i ovo Izraelski vojnici CIVILI U PANICI VIDEO Izrael grupira vojsku i sprema kopnenu invaziju: Ratna mašinerija spremna za potez bez presedana

"Policija je zabrinuta da će djevojčice izlaziti vani, budući da nisu u školi, te su nas zamolili da vas obavijestimo da ste vi kao roditelji dužni da vaša djeca ostanu u kući", rekla je Esther Pearlman.

Škole su savjetovale židovske učenike da sakriju svoje uniforme zbog straha od osvetničkih napada.

Jedan je otac rekao za Sky News kako mu je škola njegove djece savjetovala da promijeni uniformu "tako da ni na koji način ne pokazuju da su Židovi".

Pročitajte i ovo Sukobi Izraela i Hamasa Izrael u ratu VIDEO Otac saznao da mu je Hamas ubio kćer (8), njegova reakcija obilazi svijet: "To je bila najbolja vijest!"

"A 2023. da moja djeca idu u školu i nije u redu da nose uniformu, kipu, Davidovu zvijezdu na sakoima, da moraju skrivati ​​svoj identitet 2023., to je vrlo zastrašujuće", rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene