Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na govor Therese May

Njemačka pozdravlja što Britanija želi konstruktivne odnose s EU-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozdravio je u utorak što je britanska premijerka Theresa May "malo pojasnila" kakav Brexit Velika Britanija želi i ocijenio da je dobro da želi konstruktivno surađivati s Europskom unijom.

"Ona je naglasila da Velika Britanija želi pozitivno i konstruktivno partnerstvo, prijateljstvo sa snažnom Europskom unijom. To je dobro", rekao je Steinmeier nakon što je May u Londonu iznijela svoje prioritete u pogledu Brexita.

Pročitajte i ovo David Cameron u Ukrajini "Priznali da su sudionici rata" Rusija uputila zastrašujuće upozorenje svjetskoj velesili: "Posljedice će biti katastrofalne" Vladimir Putin Represivni uvjeti Francuska nakon osuda Putinovog režima povukla neobičan potez: Njemačka ostala pri svom stajalištu

Steinmeier je kazao da i Njemačka želi što je moguće bliže odnose s Britanijom, ali i ponovio da će pregovori moći početi tek kada britanska vlada aktivira članak 50 Lisabonskog ugovora o razdruživanju od EU-a.

"U interesu je Njemačke i Europe da se ojača koheziju Europske unije s 27 članica i zaštiti jedinstvo europskog tržišta", rekao je.

Češki državni tajnik za europske poslove ocijenio je da je britanski plan "pomalo ambiciozan".

"Detaljni govor @theresemay. Barem sada znamo što UK želi #HardBrexit", napisao je Tomas Prouza na Twitteru.

"Britanski plan je čini se pomalo ambiciozan, što slobodnija trgovina, puna kontrola imigracije... a što se nudi zauzvrat?"

Britanska premijerka Theresa May kazala je da će Britanija napustiti jedinstveno europsko tržište, okončavši nagađanja da želi "meki Brexit".

Tusk ocijenio je govor premijerke May "realističnijim" u odnosu na ranije istupe

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk komentirao je u utorak govor britanske premijerke Therese May koja je predstavila ciljeve pregovora o Brexitu "realističnijim" nego ranije.

"Tužan proces, nadrealna vremena, ali barem realističnija najava o Brexitu. EU27 je ujedinjen i spreman na pregovore nakon aktiviranja članka 50", poručio je preko twittera Donald Tusk.

Britanska premijerka Theresa May u utorak je u svom govoru u Londonu otkrila svoje prioritete za pregovore s EU-om o Brexitu. Istaknula je da želi "jasan i čist" razlaz s Europskom unijom kazavši da Brexit znači izlazak iz jedinstvenog europskog tržišta.

May planira do kraja ožujka formalno pokrenuti proceduru razdruživanja od EU-a, nakon čega slijede dvije godine pregovora s Bruxellesom i europskim partnerima, a konačni sporazum će dati na glasovanje u britanski parlament. Ta najava odmah je pozitivno utjecala na vrijednost britanske funte.

May je kazala da ostanak na jedinstvenom tržištu nije u skladu s prioritetom Londona da stavi pod kontrolu imigraciju iz EU-a, što onemogućava temeljno europsko načelo slobode kretanja europskih radnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene