446581
446581
446581
446581
446581

UPOZORENJE NJEMAČKIH OBAVJEŠTAJACA 'Islamska država nije jedini problem Europe'

  • , 14.08.2016., 15:32
  • Autor:
  • komentara

"Zabrinjava nas što salafisti i drugi islamisti promoviraju svoja gledišta''.

 
 
 
 
Njemački specijalci (Foto: AFP)
Njemački specijalci (Foto: AFP)

Njemačka obavještajna agencija rekla je da je zabilježeno stotine pokušaja radikalnih islamista da vrbuju izbjeglice iz izbjegličkih centara.

"Znamo za više od 340 slučajeva", rekao je direktor njemačkoga saveznog ureda za zaštitu ustava Hans-Georg Maasen za dpa. "Međutim to su samo slučajevi za koje znamo. Vjerojatno ih ima mnogo više", kazao je.

Osoblje u njemačkim izbjegličkim centrima svjesno je situacije, rekao je Maasen.

"Zabrinjava nas što salafisti i drugi islamisti promoviraju svoja gledišta, rekao je Maasen referirajući se na ultrakonzervativni reformistički pokret unutar sunitskog islama.

"Znamo da među tražiteljima azila ima mnogo mladih ljudi sunitske orijentacije. Oni često dolaze iz konzervativnih islamističkih krugova i žele ići svaki petak u džamiju gdje se govori arapski", rekao je šef obavještajne agencije navodeći da u Njemačkoj također ima mnogo radikalnih salafističkih džamija.

"Džamije u kojima se govori arapski u Njemačkoj nisu regulirane. Što se tiče države, vrlo se malo toga može tu utjecati", kazao je Maasen.

Maasen je rekao da su islamistički napadi također izvedeni prije nedavnog stanja pogoršanja nasilja u nekoliko proteklih mjeseci u Njemačkoj te da su mete također bili i policajac u Hanoveru kao i hram sikha u Essenu.

"Lekcija koju trebamo naučiti iz svega jest da se ne smijemo koncentrirati samo na IS, koji može slati terorističke snage u Europu, kao npr. u Pariz ili Bruxelles", kazao je Maasen. "Umjesto toga to mogu biti i pojedinci koji su se sami radikalizirali ili primaju zapovijedi" (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se