Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezaposlenost 6,6 %

Nijemci predlažu: 'Ako blagdani padaju na vikend dajte nam dodatne slobodne dane!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka oporbena stranka Ljevica zatražila je u ponedjeljak da njemački radnici dobiju nadoknadu u slobodnim danima ako neki od blagdana padnu na vikend, tvrdeći da to pravo imaju zaposleni u 86 država.

Die Linke, stranka krajnje ljevice, pokrenula je inicijativu za nadoknadom slobodnih dana uoči početka 2015., kad će dva od devet nacionalnih praznika u Njemačkoj, Dan njemačkog jedinstva 3. listopada i Sveti Stjepan 26. prosinca pasti u subotu, što znači da će zaposleni imati dva slobodna dana manje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vrijeme od 40 dana Čista je srijeda: Znate li što obilježavamo? Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Što nas čeka u idućim danima? Meteorolog otkriva kakav nas vikend očekuje

Sabine Zimmermann, stranačka stručnjakinja za pitanja rada, predložila je da se ta oba dana "prebace na ponedjeljak", kao primjerice u Velikoj Britaniji, Belgiji i Španjolskoj.

"Ne bismo trebali ostati bez njih zato što padaju na dan kad se ionako ne radi", izjavila je, pokazujući popis od 86 zemalja koji praznike premještaju s nedjelje na ponedjeljak.

Bivši ministar kritizirao Merkel zbog antiuseljeničkih skupina

Plaće u Njemačkoj trenutačno su u porastu, a potrošačko povjerenje je visoko, dok je stopa nezaposlenosti od 6,6 posto najniža u gotovo 25 godina.

Njemačka je vlada odgovorila Ljevici da ne postoji potreba za promjenama u radnom kalendaru. Ideju su odbili i socijaldemokrati, koalicijski partner u vladi Angele Merkel.

"Političari ne bi trebali okolo proizvoljno švrljati po kalendaru", izjavila je glavna tajnica socijaldemokratskog SDP-a Yasmin Fahimi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene