Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjeglice kao odraz globalizacije

'Ono što smo mislili da je daleko od nas, sada je konkretno za nas'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Globalizacija dolazi k nama, poručila je njemačka kancelarka.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u srijedu da je priljev tražitelja azila u Njemačku još jedna posljedica globalizacije koja je njezinoj zemlji donijela veliku korist kod osvajanja novih tržišta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Žilet' opasnost PUSIĆ UPOZORILA EUROPSKU KOMISIJU 'Žilet žica' krši europske propise Slika nije dostupna Nije mogao ništa učiniti ČOVJEK KOJI JE IZGUBIO SVE 'More je progutalo moju ženu i sedmero djece'

"Vaše iskustvo globalizacije dosad je uglavnom bilo: naše gospodarstvo ide u druge zemlje, otvara tvornice, prodaje proizvode i pozitivno utječe na zapošljavanje u Njemačkoj i na naše tvrtke", izjavila je Merkel na kongresu sindikata IG Metall u Frankfurtu.

Najveće europsko gospodarstvo, dugi niz godina svjetski prvak u vanjskoj trgovini, izvozi u inozemstvo za više od 100 milijarda eura na mjesec i desetljećima je na tome gradilo svoj rast.

"A sada smo svjedoci obratnog kretanja: sada globalizacija dolazi k nama", dodala je kancelarka koja je širom otvorila vrata stotinama tisuća kandidata za azil koji se slijevaju u Europu.

NEMA KRAJA IZBJEGLIČKOJ DRAMI - U Hrvatsku stiže 37 tona humanitarne pomoći; Diplomati impresionirani hrvatskim izbjegličkim kampom

"Ono što smo mislili da je daleko od nas", pa tako i rat u Siriji, ili kaos u kojemu je Libija, "postaje konkretno za nas u vidu izbjeglica, moramo naučiti nositi se s time", istaknula je.

"Morat ćemo prihvatiti stanoviti stupanj legalne imigracije, to je globalizacija", dodala je Merkel, "u doba pametnih telefona ne možemo se zatvoriti (...), ljudi dobro znaju kako živimo mi u Europi".

Premda su Europa i Njemačka zbog masovnog priljeva pred "golemim izazovom", "slobodno mogu reći 'uspjet ćemo' u tome", opetovala je kancelarka a zbog te je izjave, koja je postala njezin moto u izbjegličkoj krizi, zaradila brojne kritike u zemlji i u inozemstvu.

Njemačka planira ove godine primiti barem 800.000 tražitelja azila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene