Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud izdao uhidbeni nalog

Njemačka izdala tjeralicu za bivšim stražarom nacističkog logora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački sud je izdao uhidbeni nalog za 88-godišnji Johnom Demjanjukom s nadimkom 'Ivan Grozni', koji trenutačno živi u Sjedinjenim Državama, pod sumnjom da je radio kao stražar u nacističkom logoru Sobiboru, objavilo je državno tužiteljstvo u Muenchenu.

Demjanjuka, koji je rođen u Ukrajini, sumnjiči se da je 'radio kao stražar u koncentracijskom logoru Sobiboru, koji je danas u Poljskoj, od 27. ožujka 1943. do konca rujna 1943. te da je sudjelovao u ubojstvu 29.000 Židova', piše tužiteljstvo u priopćenju.

Pročitajte i ovo Koncentracijski logor Auschwitz - 4 Blok 17 Hrvatska sudjeluje u obnovi jugoslavenskog paviljona: "Moj otac bio je jedan od ljudi koji su ugušeni plinom" Slika nije dostupna Naredio ubojstva Bivši nacistički zapovjednik osuđen na doživotni zatvor

Njemačka ima dvije mogućnosti, rekao je glasnogovornik ministarstva pravosuđa na tiskovnoj konferenciji: ili će 'američke vlasti protjerati Demjanjuka iz SAD-a, pa se nakon njegova dolaska u Njemačku može provesti uhidbeni nalog' ili će Njemačka 'zatražiti izručenje'.

'Čim osumnjičenik bude u Njemačkoj, moći će se saslušati' i sudski goniti, dodaje se u priopćenju. U prosincu prošle godine najviše pravosudno tijelo u Njemačkoj, Vrhovni sud u Karlsruheu, pripremio je dokazni materijal kako bi mu se moglo suditi u Njemačkoj. Demjanjukovo ime je na popisu najvećih živih nacističkih ratnih zločinaca koji je izradio centar Simona Wiesenthala.

Nakon Drugoga svjetskog rata Demjanjuk je uspio sakriti identitet i skloniti se u izbjeglički logor nadomak Muenchenu, prije nego je 1952. emigrirao u Sjedinjene Države. No američke vlasti su ga 1986. izručile Izraelu, gdje je dvije godine poslije kao stražar 'Ivan Grozni' iz logora Treblinke prvotno bio osuđen na smrt, ali je 1993. odlukom izraelskoga Vrhovnog suda oslobođen zbog sumnje u stvarni identitet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene