449977
449977
449977
449977
449977

NAJVEĆI NAPREDAK OD 90-ih Francuska i Njemačka imaju skicu europske vojne suradnje

  • , 12.09.2016., 20:46
  • Autor:
  • komentara

Njemačka i Francuska su skicirale plan za produbljivanje europske vojne suradnje nakon što je odluka Velike Britanije o izlasku iz Europske unije uklonila jednu od najvećih prepreka jačanju europske obrane.

 
 
 
 
Francois Hollande i Angela Merkel (Foto: AFP)
Francois Hollande i Angela Merkel (Foto: AFP)

U možda najvećem napretku za europsku zajedničku obrambenu politiku od devedesetih godina, Berlin i Pariz rade na načinima na koje bi EU mogla brže razvijati svoje snage, a sigurnosna suradnja pokazuje se kao ujedinjujuća sila za Europu nakon odluke o Brexitu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker će u svom redovnom obraćanju o stanju Unije u srijedu pozvati na kraj izoliranog funkcioniranja europskih vojski, a europski vođe će u petak u Bratislavi raspravljati o vojnoj suradnji, bez Velike Britanije.

U dokumentu prijedloga zakona su Njemačka i Francuska, dvije preostale europske vojne sile, iznijele detaljnu listu prijedloga, uključujući zajedničko i stalno zapovjedništvo europskih snaga za civilne i vojne misije.

Takav potez ne znači osnivanje europske vojske, no predstavlja napredak u europskim ambicijama u područjima poput mirotvorstva i upravljanja katastrofama, te bi moglo značiti oživljavanje europskih borbenih skupina koje su operativne od 2007., no nikad nisu korištene.

Berlin i Pariz žele i jačanje Eurocorpsa, zajedničke vojne skupine nekih članica EU-a i NATO saveza, te im žele dati jaču ulogu u europskim operacijama.

Odluka o ponovnom jačanju vojne suradnje, što su prve pokušale Francuska i Velika Britanija 1998., nema veze s britanskim izlaskom iz EU-a, smatraju diplomati. Nijedna europska država samostalno nema dovoljno snage da se suprotstavi državama u raspadu na europskim granicama, islamskim militantima ili ruskoj prijetnji.

Francuska i Njemačka, kao i visoki vojni dužnosnici EU-a, žele surađivati s NATO-om u kojem se nalazi 22 od 28 članica EU-a.

"Jača i sposobnija europska obrana dovest će i do snažnijeg NATO-a", stoji u dokumentu.

Velika Britanija i Francuska su najjače europske vojne snage, a Britanci su među rijetkim članicama NATO-a koje ispunjavaju zahtjev saveza o trošenju više od dva posto državnog proračuna na obranu.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini je u drugom dokumentu pozvala europske vlade na izgradnju "strateške autonomnosti", sugerirajući time nezavisnost od SAD-a. Mogherini potiče na "trajnu strukturiranu suradnju" koja bi nekim europskim vojskama omogućila da surađuju iako druge države u tome ne žele sudjelovati.

"Radi se o udruživanju onih koji to žele", smatra visoki obrambeni dužnosnik EU-a, dodavši kako "nema boljeg vremena da se to pokuša".

Mogherini, Berlin i Pariz žele da europske vlade razmisle o većem financiranju europskih misija i operacija, kao i da po prvi puta u europskom proračunu budu izdvojena sredstva za istraživački program obrane. Francuska i Njemačka za početak predlažu izdvajanje od 90 milijuna eura u razdoblju od 2017. do 2019.

Riječ je o malom proračunu u odnosu na milijarde dolara koje za to izdvaja SAD, no to bi EU-u moglo pomoći da ne zaostaje u vojnoj sferi, te da ne ovisi o vojnoj industriji država poput Južne Koreje i Izraela.  (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se