Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U nekoliko gradova

Njemačka: 200 tisuća na ulicama prosvjeduje protiv nuklearki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od dvjesto tisuća prosvjednika okupilo se u nekoliko njemačkih gradova tražeći zatvaranje nuklearnih elektrana.

Predstavnik jedne od udruga koje su organizirale prosvjede 'Ausgestrahlt' izvijestio je o sudjelovanju oko 250.000 prosvjednika u demonstracijama u četiri velika njemačka grada, tražeći hitno zatvaranje 17 nuklearnih reaktora u zemlji.

Pročitajte i ovo Proslava Nove godine u svijetu - 5 Predivni prizori Pogledajte kako izgledaju slavlja Nove godine u svjetskim metropolama Slika nije dostupna 'Pravo smaknuće' 'Zabrinut sam zbog činjenice da se svjedoci iz Hrvatske 'prave mrtvi''

U Berlinu se, po podacima udruge, okupilo 120.000 prosvjednika, a i policija je ocijenila da ih je bilo 'više od 100.000'. U Muenchenu se okupilo najmanje 25.000 osoba, a prema procjeni organizatora 40.000, dok je u Hamburgu i Koelnu na ulice izašlo oko 50.000 ljudi. Prosvjednici su izvikivali: 'Fukushima nas potiče da zatvorimo sve nuklearne reaktore'.

'Prosvjednici koji demonstriraju protiv nuklearki u Njemačkoj nisu se okupili 'od jučer do danas', no Fukushima nas je potaknula da ponovno prosvjedujemo zbog odluke o produljenju radnog vijeka nuklearnih elektrana u našoj zemlji, što je prije nekoliko mjeseci najavila kancelarka Merkel', rekao je za France presse jedan od prosvjednika.

>> VIDEO: Žestoki sukobi policije i prosvjednika

Njemačka kancelarka je nedugo nakon katastrofe u Fukushimi objavila privremeno zatvaranje starih reaktora i kontrolu novijih svaka tri mjeseca, ali ta reakcija, pet mjeseci nakon što je produljila radni vijek nuklearkama za 12 godina u prosjeku, većina stanovnika doživjela kao politički manevar. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene