Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja s 18 milijuna bicikala

Nizozemci žele uvesti grijanje biciklističkih staza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se u Zagrebu vodi rasprava o adekvatnosti postojećih biciklističkih staza, Nizozemska na državnoj razini razmišlja o uvođenju grijanja pod biciklističke staze, kako bi se povećao biciklistički promet zimi, a smanjio promet automobila.

Predlaže se grijanje biciklističkih staza putem geotermalne energije, koja bi sprječavala formiranje leda na tim stazama. Cijena te ideje nije nimalo jeftina i iznosi između 247.000 i 494.000 kuna po jednoj milji, odnosno 1,6 kilometara biciklističke staze, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Nizozemska šalje fregatu u Crveno more Odluka vlade Nizozemska šalje fregatu u Crveno more: "Zaštita slobodnog prolaza je izuzetno važna" Ilustracija nesreća u Nizozemskoj VIDEO U urušavanju mosta u izgradnji poginule dvije osobe: "Hitne službe izvlače zatrpane žrtve"

>> FOTO: Biciklisti uzvraćaju udarac!

Ipak, čovjek koji stoji iza prijedloga, Marcel Boerefijn, ističe kako bi uvođenje tog sustava značilo i manje prometnih nesreća s biciklistima, manje korištenja soli za ceste tijekom zime te smanjenje troškova za automobile.

Boerefijn je istaknuo kako bi trošak u konačnici mogao biti manji od onog da se na staze postavi slamnati tepih preko tih staza. 'Mi se veselimo tim grijanim stazama, jer bi mogle značiti kraj mnogim našim mukama. Ako su biciklističke staze zamrznute četiri tjedna, to rezultira s oko 7.000 više nesreća u kojima sudjeluju biciklisti', istaknula je Arien de Jong, glasnogovornica Nizozemske biciklističke unije.

'Naravno da dajemo podršku svim idejama koje poboljšavaju sigurnost biciklista na cesti', zaključila je De Jong.

Grad na istoku Nizozemske, Zutphen, čeka rezultate preliminarne procjene, prije nego li se upusti u izradu studije izvedivosti te ideje iduće godine. Provincija Utrecht isto tako ozbiljno razmišlja o navedenom prijedlogu.

Nizozemska prema procjenama ima 18 milijuna bicikala, na nepunih 17 milijuna stanovnika. U toj zemlji postoji čak 35.000 kilometara biciklističkih staza.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene