Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Religija borbe'

Nitko ga nije vidio mjesecima: Je li ovo poruka vođe Islamske države?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Abu Bakr al-Baghdadi, koji navodno stoji iza poruke, nije viđen mjesecima, a u posljednjoj objavljenoj poruci pozvao je sve muslimane da uzmu oružje u ruke.

Islamska država u četvrtak je objavila audio poruku, navodno od svog lidera Abu Bakr al-Baghdadija koji nije viđen mjesecima. 35 minuta duga poruka objavljena je na web stranicama militanata, a glas koji zvuči kao al-Baghdadijev potiče sve muslimane da uzmu oružje i bore se u ime samoproglašenog kalifata.

Pročitajte i ovo Ratni brod Šahid Mahdavi Opremljen projektilima Iranski ratni brod prvi put prelazi ekvator: Jedan važan detalj se taji Ilustracija eskalacija rata Širi se sukob: Amerikanci uzvratili projektilima zbog napada na njihovu vojnu bazu

Govornik se osvrnuo na zračnu kampanju protiv šijitskih pobunjenika u Jemenu koja je započela 26. ožujka, a oštro je kritizirao i saudijsku kraljevsku obitelj.

'Islam nikad nije bio religija mira. Islam je religija borbe', rekao je i poručio muslimanima da svugdje idu u rat jer je to 'dužnost svakog muslimana'.

Islamska država doživjela ozbiljan udarac - Svijet se pita je li to početak njezina kraja

Trenutno nije moguće provjeriti je li glas uistinu al-Baghdadijev.

A čini se da je poruka snimljena nedavno jer se govornik osvrnuo i na tisuće ljudi koje su pobjegle iz Ramadija prošli mjesec. Pohvalio je borce koji su se pridružili skupini u Egiptu, Libiji, Jemenu, Alžiru i Tunisu.

Posljednja poruka koju se prije ove povezivalo s al-Baghdadijem objavljena je u studenom, nakon što su irački dužnosnici objavili da je ranjen u zračnom napadu na irački grad blizu sirijske granice.

Tinejdžerice pobjegle muževima džihadistima, ISIS bjesomučno traga za njima

Mediji su pisali kako je teško ranjen. Audio zapis nije bio popraćen fotografijama ili videozapisom.

Inače, on se u javnosti pojavio samo jednom. Objavljena je snimka njegove propovijedi u Mosulu u srpnju prošle godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene