Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucija u medicini

Nevjerojatno! Isprintali srce i spasili život djetetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sintetičko srce, isprintano 3D tehnikom, gotovo je savršena replika srca djeteta.

Novorođenčetu u dobi od dva tjedna, rođenom sa srčanom manom, život je spašen pomoću modela isprintanog 3D tehnikom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Liječnici oduševljeni Čudo u susjedstvu: Mladi bračni par dobio četvorke, sada imaju čak petoricu sinova Ilustracija Maleni Lorenzo Novorođenče pronađeno u kanti za smeće: "Čuo sam plač"

Sintetsko srce bilo je gotovo savršena replika djetetova srdašca, piše u ponedjeljak Mitchell Friedman za Pixable.

Novorođenče je bilo u bolnici Morgan Stanley na Manhattanu zbog mnogih urođenih srčanih mana. Humanitarna organizacija 'Matthew's Hearts of Hope' najprije je financirala pregled magnetnom rezonancijom, a zatim je angažirala i kirurge koji u načinili 3D model.

Novo srce liječnici nisu usadili u malog pacijenta, nego su na njemu uvježbali zahtjevnu operaciju, rekao je kirurg Emile Bacha.

Djetetovo je srce imalo rupe koje nisu rijetka urođena mana, ali i srčane su klijetke bile neobično postavljene, nalik labirintu. Dosad su liječnici morali zaustaviti i otvoriti živo srce i iznutra vidjeti što treba činiti. 'Pomoću nove tehnike, već smo imali smjernice i mogli smo samo jednim zahvatom popraviti djetetovo srce', rekao je.

VIDEO Revolucija u građevinarstvu: Printer printa gotovu kuću!

Zahvaljujući srcu isprintanom 3D tehnikom, liječnici su se mogli pripremiti na modelu pa je i ono što bi inače bila 'iznimno složena operacija' bio znatno jednostavniji zahvat.

Bacha na svojem blogu kaže kako je uspješna operacija izvedena 21. srpnja te kako se nada da će s napretkom tehnologije sve više bolnica dobiti pristup 3D printanju. Uz pomoć te tehnike, kaže, dodatno će se povećavati izgledi za uspješne kirurške zahvate. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene