Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik čovjek

Nevjerojatan život Billa Gatesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkad je prvi put proglašen najbogatijim na svijetu Bill Gates nalazi se na vrhu ili pri samom vrhu te ljestvice.

Njegovo bogatsvo procjenjuje se na 79,4 milijardi dolara, a javna je ličnost otkad su on i Paul Allen pokrenuli računalnu revoluciju 1980-ih. Bill Gates ima sve 'igračke' koje očekujete da takav bogataš ima, ali on je i donirao milijarde dolara u dobrotvorne svrhe. U srijedu je napunio 60 godina, a u nastavku pročitajte kako je izgledao njegov nevjerojatan život.

Pročitajte i ovo Ilustracija 29. veljače Zamislite da rođendan slavite svake četiri godine: Možete li pogoditi koliko Hrvata ga je dočekalo danas? Sara i Bob Bull Okomili se na njega Milijarder otkrio da je drugi put bankrotirao: "Na monstruozan način upao sam u dugove od 850 milijuna eura"

Rođen je 28. listpada 1955. u Seattleu, a sin je odvjetnika i učiteljice. Već je kao dijete bio briljantan, a u tinejdžerskim godinama njegov apetit za znanjem bio je ogroman. Roditelji su ga upisali u rigoroznu privatnu srednju školu Lakeside koju je pohađao i budući suosnivač Microsofta, Paul Allen. Iskustvo koje su tamo stekli, rekao je Gates, pomoglo im je u pokretanju posla.

Bill Gates otkrio čega se najviše boji i što će ubiti milijune ljudi

Nakon završetka srednje škole 1973. Gates je krenuo na Harvard. Iako je krenuo s pravom, ubrzo se prebacio na matematiku i računalne znanosti. Na Harvardu je upoznao Stevea Ballmera kojega će kasnije dovesti u Microsoft, a onda i promovirati u izvršnog direktora tvrtke. I danas su dobri prijatelji.

Nakon dvije godine Gates je odustao od školovanja i s Allenom osnovao Microsoft. Iako nikad nije diplomirao, Harvard mu je 2007. dodijelio počasni doktorat.

Milijarder u ranim tridesetima

Još za vrijeme školovanja počeo je razvijati softver za MITS Altair, prvo svjetsko osobno računalo. 1977. godine on i Alles preselili su se u Albuquerque kako bi osnovali svoju softversku tvrtku. 1979. godine Microsoft su prebavili u njihov rodni grad Seattle.

Microsoft je pustio Windows 1985., a javnosti je predstavljen 1986. Do 1987. godine 31-godišnji Gates bio je milijarder. Godine 1995. postao je najbogatiji čovjek na svijetu s bogatstvom koje se procjenjivalo na 12,9 milijardi dolara. Otada je na vrhu ili pri vrhu liste najbogatijih.

Microsoft je 1998. godine završio na sudu zbog softverskog monopola. Javnost je u to vrijeme bila podijeljena u mišljenju oko Gatesa.

Suprug i otac troje djece

Suprugu Melindu Gates je upoznao 1987. godine. Bila je zaposlenica Microsofta, a kasnije je postala izvršni direktor interaktivnih sadržaja. Vjenčali su se 1994. godine, a Melinda je na kraju napustila tvrtku kako bi se bavila humanitarnim radom.

Zajedno imaju troje djece i žive u velebnom zdanju u Medini. Njihov dom ima neke futurističke značajke poput podvodnog zvučnog sustava u bazenu. Kuća ima nevjerojatne 24 kupaonice, kao i garažu koja može primiti do 23 automobila. Njezina vrijednost procjenjuje se na 121 milijun dolara.

U vili je i ogromna knjižnica jer je Gates strastveni čitatelj. Osim bogate zbirke knjiga, posjeduje i zavidnu kolekciju umjetnina.

Otkriveno zašto milijarderi daju milijune u dobrotvorne svrhe

Prošle godine Gates je kupio farmu konja u Kaliforniji za 18 milijuna dolara. Sa svojim sinom voli odlaziti na edukativne izlete pa su tako bili u rudnicima, elektranama, raketnim silosima...

Obožavatelj je brzih automobila. U ranim godinama Microsofta kupio je Porche 911 koji je koristio za utrke po pustinji. Nakon jednog incidenta s automobilom Paul Allen morao ga je 1977. izvlačiti iz zatvora.

Među omiljenim Gatesovim hobijima je igranje tenisa, a jedan od bliskih prijatelja mu je Warren Buffett koji mu je pomogao i u odabiru zaručničkog prstena za Melindu.

Za ono što je Bill Gates shvatio odmah, Jobsu je trebalo 20 godina

S mjesta glavnog izvršnog direktora Microsofta odstupio je 2000. godine. Danas je tehnološki savjetnik trenutnom izvršnom direktoru.

Humanitarac

Kad ne radi na nečemu vezanon za Microsoft sa suprugom putuje i bavi se humanitarnim radom. Njihova zaklada ima svoje prste u nizu projekata, od iskorijevanja bolesti u udaljenim krajevima svijeta do razvoja bogatijih izvora hrane za siromašne ljude. Milijune je donirao i za poboljšanje obrazovanja u SAD-u. Godine 1997. kupio je privatni zrakoplov koji je platio 21 milijun dolara, a danas mu dobro dođe za putovanja na brojne lokacije na kojima humanitarno djeluje.

Otkrijte kako neki od najuspješnijih ljudi na svijetu provode vikende

Prije pet godina on i supruga zajedno s Buffettom pokrenuli su kampanju koja potiče njihove kolege milijardere da barem polovicu svog bogatsva doniraju za filantropiju. Paul Allen, Larry Ellison, Steve Case i Mark Zuckerberg su među onima koji su do sada potpisali zalog.

Investirao je i u niz startupova poput Hampton Creeka koji za cilj ima pronalazak biljne zamjene za jaja. Također, podupire nekoliko projekata koji se bave razvojem nove generacije kondoma u nadi da bi mogli pomoći zaustaviti širenje HIV-a i AIDS-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene