Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne odustaje

Netanyahu o rješenju s dvije države: Izrael će zadržati vojnu kontrolu nad palestinskim teritorijima

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu Foto: Afp
Netanyahova vlada u nedjelju je odbacila trajno mirovno rješenje s Palestincima, a u ponedjeljak je rekao kako će njegova država zadržati punu sigurnosnu kontrolu nad svim područjima zapadno od rijeke Jordan.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da će njegova zemlja, čak i u slučaju dvodržavnog rješenja između Izraela i Palestinaca, zadržati vojnu kontrolu nad svim palestinskim teritorijima.

U svakom slučaju "Izrael će zadržati punu sigurnosnu kontrolu nad svim područjima zapadno od rijeke Jordan", uključujući Zapadnu obalu i pojas Gaze, rekao je Netanyahu u videoporuci.

SAD, najvažniji saveznik Izraela, sve više poziva na rješenje s dvije države koje bi uključivalo miran suživot Izraela i palestinske države. Washington se također zalaže za rješenje s dvije države kao sredstvo za okončanje i sadašnjeg rata u Gazi i desetljećima starog bliskoistočnog sukoba.

Pročitajte i ovo Napad na Ghaziyeh - 2 Odjekuju eksplozije FOTO/VIDEO Izrael bombardirao Libanon, grad obavio gusti crni dim

S druge strane, Netanyahu, političar izraelske desnice, svoju je dugu političku karijeru u velikoj mjeri izgradio na svom deklariranom protivljenju rješenju s dvije države. Njegova je vlada u nedjelju odbacila trajno mirovno rješenje s Palestincima koje bi bilo nametnuto "međunarodnim diktatom", a njegov je kabinet jednoglasno odobrio deklaraciju u tom smislu. Netanyahu je na početku sastanka rekao da je ovakav potez uslijedio nakon "nedavnih razgovora međunarodne zajednice o pokušaju da se Izraelu jednostrano nametne palestinska država".

Pročitajte i ovo Snježana Bajan i Josipa Pleslić Nastupila zastara Poruke otkrile novu aferu, odvjetnik Prodanović: "To je kazneno djelo, odletjela bi isti čas"

"Izrael će se i dalje protiviti jednostranom priznanju palestinske države. Takvo bi priznanje, nakon masakra od 7. listopada bilo poput nagrade bez presedana za terorizam i onemogućilo bi postizanje bilo kakvoga mirovnog sporazuma u budućnosti", navodi se u priopćenju objavljenom u nedjelju.

Netanyahu je u ponedjeljak odgovorio na medijska izvješća da bi Sjedinjene Države i drugi saveznici mogli priznati palestinsku državu i bez pristanka Izraela.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene