Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizvjesnost nakon izbora

'Nestranka' je nova najjača stranka u Italiji, ne zna se tko će formirati vlast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija se nakon parlamentarnih izbora našla u pat poziciji, s obzirom da nijedna politička grupacija nije osvojila dovoljnu većinu za formiranje nove vlade. Najjača pojedinačna stranka je pokret komičara Beppa Grilla, koji tu organizaciju zapravo naziva 'nestrankom'.

Italija se u utorak suočava s političkom pat pozicijom nakon iznenađenja na parlamentarnim izborima na kojima je Pokret 5 zvjezdica komičara Beppea Grilla izašao kao najjača pojedinačna stranka u zemlji, ali niti jedna nije ostvarila većinu u parlamentu, javljaju agencije.

Pročitajte i ovo Silvio Berlusconi - 1 ima leukemiju 86-godišnji Silvio Berlusconi izašao iz bolnice nakon šest tjedana Silvio Berlusconi - 1 u 87. godini Preminuo je Silvio Berlusconi, zločesti dečko talijanske politike

Rimski Il Messaggero svojim naslovom da je pobjednik izbora anarhija odražava bezizlaznost u kojoj se našla Italija i s kojom će se morati suočiti u sljedećih nekoliko tjedana tijekom kojih će zakleti neprijatelji morati raditi zajedno kako bi oformili vladu.

>> Lijevi centar osvaja većinu u donjem domu talijanskog parlamenta

Pokret 5 zvjezdica, kojeg Grillo naziva "nestrankom", osvojio je 25,5 posto glasova u donjem domu parlamenta, a Demokratska stranka Pier Luigija Bersanija 25,4 posto glasova birača. Sveukupno je Pokret osvojio na izborima 8,7 milijuna glasova, više nego ijedna druga pojedinačna stranka, i tako je "nestranka" postala najveća stranka u zemlji.

No, koalicija lijevog centra koju predvodi Bersani osvojila je u donjem domu sveukupno 29,6 posto glasova, dok je koalicija desnog centra Silvija Berlusconija osvojila u Zastupničkom domu 29,1 posto glasova birača.

Rezultati u Senatu, gornjem domu parlamenta, govore da će koalicija lijevog centra imati oko 119 zastupničkih mjesta, a koalicija desnog centra 117. Da bi se dobio mandat za formiranje vlade potrebno je u Senatu osvojiti 158 mjesta, a svaka koalicijska vlada koja bi se oformila morala bi imati većinu u oba doma parlamenta da bi donosila zakone.

S obzirom da su ovi izbori rezultirali odsutnošću stabilne većine, bivši premijer Berlusconi je dao do znanja da bi njegova koalicija desnog centra mogla biti otvorena za razgovore o velikoj koaliciji s Bersanijevim blokom lijevog centra.

Bersani je pak proglasio izbornu pobjedu, ali je ipak priznao da se Italija nalazi u "vrlo delikatnoj situaciji".

Svjetska financijska tržišta su nervozno reagirala na izglede političke pat pozicije u trećoj ekonomiji eurozone. Euro je u Aziji pao na najnižu razinu u odnosu na dolar od 10. siječnja, zaronivši na 1,3042 dolara. Također je došlo do raskoraka između kamata na njemačke i na talijanske dugoročne državne obveznice koji je postao naglo nepovoljniji po Italiju.

Reakcije investitora se očekuju kasnije tijekom dana nakon što Ministarstvo financija ponudi 8,75 milijardi eura u šestomjesečnim obveznicama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene