Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podijeljenja lojalnost vojske

Ruski istražni centar tvrdi da je otkrio važne dokumente: "Nestali ruski general bio je tajni VIP član ove zloglasne grupe"

Sergej Surovikin i Vladimir Putin
Sergej Surovikin i Vladimir Putin Foto: Afp
Pronađeni su dokumenti u kojima se tvrdi da je ruski general Sergej Surovikin bio VIP član Wagnera.

Otkriveni su dokumenti koji sugeriraju da je ruski vojni general Sergej Surovikin bio tajni VIP član Wagnera, skupine plaćenika na čelu s Jevgenijem Prigožinom koja je organizirala puč u Rusiji.

Dokumenti do kojih je došao ruski istražni centar Dossier pokazali su da je Surovikin 2018. godine dobio osobni VIP registracijski broj u Wagneru.

Pročitajte i ovo Pronađene igle i šprice u parku - 5 nije prvi put FOTO Zagrebački park iz noćne more! Djeca su se igrala, a oni se skrivali među čempresima

Uz Surovikina navedeno je još najmanje 30 drugih visokih ruskih vojnih i obavještajnih dužnosnika za koje Dossier navodi da su također VIP članovi Wagnera, no njihovi identiteti nisu otkriveni, prenosi CNN.

Još uvijek nema dokaza da je Surovikin bio na Wagnerovom platnom popisu, ali VIP članstvo upućuje na to vrlo blizak odnos ruske vojske i skupine plaćenika. Iz Wagnera se zasad nisu oglasili.

Ove informacije bude sumnju u podijeljenu lojalnost između Wagnera i ruske vojske koja je mogla dopustiti plaćenicima Wagnera da zauzmu ključnu bazu u Rostovu uz slab otpor. Nakon ovih saznanja mogla bi se dogoditi velika čistka najviših vojnih čelnika u Rusiji.

Pročitajte i ovo Provjereno: Tko su Wagnerovci? - 1 Kronologija uspona Kako su se razvijali Prigožin i Wagner: "Počinili su strašne zločine zbog kojih nikad nisu kažnjeni. Tamo se odvijaju strahote koje smo navikli gledati u filmovima"

Surovikin nije viđen u javnosti od prošle subote kada je poslao poruku plaćenicima da zaustave pobunu. Navodi se da je ruski general unaprijed znao za Prigožinove planove, no glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov odbacio je takve tvrdnje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene